Ange ditt sökord

Frusen skuldra innebär att axeln stelnat. Det är ett smärtsamt tillstånd som kan ta lång tid att bli av med. Foto: Getty Images

Frusen skuldra innebär att axeln stelnat. Det är ett smärtsamt tillstånd som kan ta lång tid att bli av med. Foto: Getty Images

Frusen skuldra- symtom,orsak och behandling

Frusen skuldra är när man får ont i axeln och den efter en tid stelnar och gör att man får en sämre förmåga att röra sig. Orsaken är att ledkapseln som omger och stabiliserar själva axelleden drar ihop sig samt blir stel. Man kan få frusen skuldra i båda axlarna. Det tar ett par månader för sjukdomen att utvecklas och den brukar även läka ut av sig själv, men det brukar ta lång tid.

Annons:

En frusen skuldra kan från det att besvären börjar till att det är helt läkt ta två till tre år. Tillståndet är lite vanligare hos kvinnor än hos män, och är också vanligast i åldern 40-60 år.

Man räknar med att det är ca tre av hundra som drabbas av frusen skuldra och man vet inte riktigt orsaken till att man får det. Dock vet man att om man har diabetes så ökas risken för att få denna sjukdom. Efter att man har blivit frisk från frusen skuldra så kan man ha kvar en viss del värk och stelhet i axeln, men detta påverkar sällan ens vardagsliv.

Symtom på frusen skuldra

Det symtom som visar sig allra först är att axeln gör ont när man rör den. Ju längre tiden går desto stelare blir den och det är svårt att röra axeln. Det brukar göra som mest ont när man ska ligga ner och sova. Personer med frusen skuldra beskriver ofta att det är svårt att kamma sig, svårt att knäppa BH eller ta ut något ur bakfickan på byxorna.

Behandling av frusen skuldra

Oftast räcker det med smärtlindring samt fysioterapi för att behandla en frusen skuldra. Läkaren kan ge bäst råd om vilka mediciner man bör ta och hur mycket och ofta. Man brukar i normalfall använda sig av vanliga värktabletter. I början av sjukdomen kan man dock få kortison som gör att smärtan lindras. Om man går hos fysioterapeut  kan man också få smärtlindring i form av kyla, värme, akupunktur eller med en så kallad transkutan elektrisk nervstimulering som kallas tens. Dessutom får man bra råd om vilka rörelseövningar man ska göra. Ibland kan det vara så att man måste operera axeln, men det är väldigt ovanligt.

Det kan ta väldigt lång tid att bli frisk från frusen skuldra. Man brukar räkna med att det tar två till tre år att bli helt frisk från det att man har blivit drabbad. Sjukdomen delas in i tre faser. I den första fasen som tar mellan ett par månader till ett halvår så får man en ökad stelhet samtidigt som man har smärta i axeln. Fas två kallas för den stela fasen och kan vara i ett par månader upp till ett helt år. Fas tre är då man börjar få tillbaka rörlighet i axeln, men det är en något sämre rörlighet än vad man hade innan sjukdomen inträffade. Denna läkningsfas tar mellan ett halvår upp till ett år men kan pågå längre.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: