Ange ditt sökord

Det är långt ifrån alla barn som drabbas av feberkramper. Feberkramper är vanligtvis något som går över och inte lämnar några bestående men hos barnet. Foto: Shutterstock

Det är långt ifrån alla barn som drabbas av feberkramper. Feberkramper är vanligtvis något som går över och inte lämnar några bestående men hos barnet. Foto: Shutterstock

Feberkramp hos barn – orsak, symtom och behandling

När kroppstemperaturen stiger snabbt kan små barn, upp till fem års ålder, få något som kallas feberkramp. Barnet får ryckningar, kan förlora medvetandet och kroppen blir blek och kanske till och med blå. För dig som förälder kan det vara en skrämmande upplevelse och det är därför viktigt att ha kunskap om vad feberkramper faktiskt innebär.

Annons:

Långt ifrån alla barn drabbas dock, man räknar med att högst ett av tjugo barn får feberkramp en eller flera gånger i småbarnsåldern.

Orsak till feberkramp hos barn

Feberkramp är egentligen ett epileptiskt anfall. Det betyder däremot inte att barnet har epilepsi utan helt enkelt att ett barns hjärna är mer känsligt för förhöjda temperaturer. Också därför förekommer den här typen av kramper inte sällan i samband med och i början av en infektion, till exempel vid en vanlig förkylning. kramperna orsakar en tillfällig retning i hjärnan och det betyder oftast inte att det föreligger någon ytterligare allvarlig sjukdom bakom anfallet. Feberkramper kan även uppstå till följd av vaccination, något som är ovanligt men förekommer. Det är dock ingen anledning till att undvika vaccinering.

Det här är feberkramp

 • Uppstår oftast vid en temperatur på över 38,5 grader.
 • Pågår oftast under en kortare period, max 15 minuter men vanligtvis 5 minuter eller kortare.
 • Ger sällan några kvarstående men.

Högst ett av tjugo barn beräknas få feberkramper en eller flera gånger i småbarnsåldern och av dessa beräknas att en tredjedel riskerar att få det igen. Det finns en ärftlig faktor som ökar risken att drabbas om någon av föräldrarn eller ett syskon har haft feberkramper.

Symtom vid feberkramper

Även om feberkramper pågår en kortare stund så kan man som förälder lätt uppleva det som att det är en evighet. Det beror på att feberkramper kan vara en skrämmande upplevelse och upplevas som ganska dramatiskt, särskilt om det är första gången.

Vanliga symtom vid feberkramper

 • Barnet förlorar medvetandet.
 • Hela kroppen blir stel.
 • Huvudet böjs bakåt.
 • Huden blir blek.
 • Huden kan bli lite blå.
 • Armar och ben rycker.

Anfallet går oftast över på några minuter och barnet kan på grund av ansträngningen bli slappt efteråt men återhämtar sig vanligtvis snabbt. Om du som förälder är upprörd kan det påverka hur barnet upplever situationen så man kan alltid försöka i den mån det går att agera lugnande även om situationen har varit skrämmande även för dig som vuxen. Trots att det kan se dramatiskt ut är febekramper oftast ofarliga för barnet och ger heller inga bestående men.

Feberkramper – då ska du söka vård

Är det första gången barnet får ett krampanfall i samband med feber ska du söka vård direkt. Ring 112 om barnet:

 • Får kramper flera gånger under samma dygn.
 • Har pågående muskelryckningar och är stel i kroppen.
 • Inte återfår medvetandet inom två minuter.

I annat fall kan du ringa sjukvårdsupplysningen och få hjälp med en vidare bedömning. Om inget av ovanstående inträffar, det inte är första gången barnet drabbas av feberkramper och du vet hur du ska agera behöver du inte kontakta vården.

Diagnos vid feberkramp

Inte sällan har de flesta barn återhämtat sig från feberkramperna när de kommer till vården. Det är sällan läkaren hittar någon annan orsakn än just någon form av virusinfektion med feber och då behöver man inte göra några ytterligare utredningar. Om barnet inte bir bättre eller vid långvariga anfall behöver man ta reda på den bakomliggande orsaken till febern och anfallet.

Man utreder även barn som har haft upprepade anfall under samma feberperiod, har haft fler än fyra feberkramper, är under sex månader eller över fem år. Om febern har varit under 39 grader eller endast drabbat vissa delar av kroppen, som en arm, ett ben eller bara ena halvan av kroppen behöver man också titta närmare på vad orsaken kan vara.

Behandling vid feberkramp

Om feberkrampen går över sätts det inte in någon särskild typ av läkmedelsbehandling. Om barnet inte blir bättre eller vid just långvariga anfall kan man sätta in kramplösande medicin.

För många föräldrar kan det kännas tryggt att stanna på sjukhuset en liten tid för att återhämta sig då det, om det är första gången krampanfallet inträffat, kan upplevas som en traumatisk händelse. Då har du även möjlighet att få den information du behöver kring anfallet.

Att leva med feberkramper

Det är långt ifrån alla barn som drabbas av feberkramper, feberkramper är vanligtvis något som går över och inte lämnar några bestående men hos barnet. Det går inte att förebygga eller behandla feberkramper genom att ge barnet febernedsättande läkemedel. Inte heller nedkylning med hjälp av fuktiga handdukar eller liknande är effektivt när det kommer till att förhindra ett eventuellt anfall. Om barnet har återkommande kramper så kan man som i samråd med läkare få kramplösande medicin utskrivet.

Tips vid feberkramp!

 • Undvik att stoppa in någon form av bitskydd i barnets mun under anfallet – det kan göra mer skada än nytta.
 • Ta tid på krampen om möjligt – det hjälper dig som förälder och även vården i uppfattningen om allvaret i krampanfallet.
 • Finns där för ditt barn genom att prata lugnt med barnet och vara närvarande.

Att allmänt ta hand om barnet under en förkylning och infektion räcker långt och om det skulle uppstå feberkramp är det bra att som förälder vara påläst inför situationen. Är det första gången barnet har krampanfall i samband med feber ska du alltid kontakta vården.

Annons:

Källor:

Praktisk Medicin, 1177

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!