Ange ditt sökord

Feber orsakas vanligen av en infektion. Så länge febern varar är det viktigt att vila.  Foto: Shutterstock

Feber orsakas vanligen av en infektion. Så länge febern varar är det viktigt att vila. Foto: Shutterstock

Feber – kroppens försvar mot infektion

Feber innebär att kroppstemperaturen är högre än normalt. Anledningen till feber kan vara en infektion, förkylning, matförgiftning eller liknande, då kroppen reagerar med att höja temperaturen. I de flesta fall går febern över av sig själv efter ett par dagar. Under tiden är det viktigt att vila och inte anstränga sig fysiskt. Feber som inte ger med sig är viktigt att utreda då det kan vara symtom på en allvarlig sjukdom.

Annons:

Hur uppstår feber?

De flesta har en normal temperatur som är mellan 36 och  37,8 grader. Vid den temperaturen fungerar kroppens system som bäst. Temperaturen varierar över dygnet och är lägst på natten och högst på eftermiddagen.

Att få feber innebär att kroppstemperaturen är högre än normalt. Feber är en naturlig reaktion på en infektion. Smittämnen som bakterier eller virus trivs inte när det blir för varmt, och kroppen höjer sin temperatur som ett sätt att bekämpa infektionen.

En kroppstemperatur på 38 grader eller högre brukar räknas som feber. Vid mer än 39 grader brukar man kalla hög feber hos både barn och vuxna.
När febern stiger brukar man få frossa, för att sedan svettas när temperaturen sjunker igen. Har man hög feber kan man få andra symtom som att känna sig yr, svag och tillfälligt förvirrad. Feber varar oftast inte mer än några dagar.

Att mäta temperaturen vid feber

När man ska mäta sin temperatur gör man det lättast efter att ha vilat minst 30 minuter, exempelvis på morgonen innan man stiger upp. Man kan mäta temperaturen i armhålan, munnen eller i örat,eller scanna huden på pannan, men den säkraste metoden är att mäta i ändtarmen. Det finns olika typer av febertermometrar att köpa på apoteket.

Behandling vid feber

Om man mår mycket dåligt kan man ta febernedsättande läkemedel som finns på apoteket. Stanna hemma om du känner dig sjuk och har feber, och se till att dricka ordentligt.

Sök vård vid långvarig feber

Oftast går febern över av sig själv, men följande varningssignaler finns:
• långvarig feber som inte går över inom 4 dagar
• feber som inte ger med sig bör utredas – det kan vara symtom på en allvarlig sjukdom
• feber som först går ner och sedan börjar stiga igen
• feber och samtidigt svårt att svälja, svårt att andas eller stelhet i nacken – sök hjälp direkt!
• feberkramp hos barn för första gången – ska alltid undersökas av läkare

Tecken på feberkramp hos barn

Små barn som får hög feber kan råka ut för feberkramp. Det innebär att barnet förlorar medvetandet, blir stel i kroppen, kan bli blå runt munnen och får ryckningar i armar och ben. Vid feberkramp hos barn bör närmaste barnakutmottagning kontaktas.

Goda råd

• Vid feber bör man vara hemma från arbetet eller skolan för att låta kroppen vila
• Man ska aldrig träna eller idrotta när man har feber
• Viktigt är att dricka lite extra eftersom man förlorar mycket vätska när man svettas
• Sovrummet får gärna vara svalt, men inte kallt

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: