Ange ditt sökord

Inflammation i sen- eller ledbandsfästen kan orsaka stor smärta. Foto: Getty Images

Inflammation i sen- eller ledbandsfästen kan orsaka stor smärta. Foto: Getty Images

Entesopati (entesit) – inflammation av sen- och ledbandsfästen

Entesopati är en medicinsk term som beskriver inflammation i sen- och ledbandsfästen oavsett var i kroppen inflammationen uppstår. Det är ett tillstånd som ofta är förknippat med överbelastning och kan också kopplas till vissa sjukdomar som spondylartrit och psoriasisartrit.

Annons:

I denna artikel ska vi utforska entesopati mer ingående, från dess orsaker och symtom till diagnos och behandlingsalternativ.

Vad är entesopati?

Entesopati är ett medicinskt tillstånd som innebär inflammation i sen- och ledbandsfästen, oavsett var i kroppen detta inträffar. Det kan uppstå i olika delar av kroppen, inklusive hälsenan, armbågen, höften, knäet och foten. Ordet “entesopati” används mer eller mindre synonymt med “entesit,” och båda termerna beskriver dessa smärtsamma tillstånd som kan vara resultatet av olika orsaker.

Orsaker till entesopati – överbelastning och sjukdomssamband

Entesopati kan utlösas av flera faktorer, även om dess exakta orsak i många fall förblir okänd. Överbelastning är en vanlig utlösande faktor, särskilt hos personer som utför repetitiva rörelser eller belastar specifika leder eller senor regelbundet. Personer med diabetes har också en ökad risk för att utveckla entesopati.

Vanliga entesopatier är inflammation i akillessenan (akillestendinit) liksom vid inflammation i såväl inre som yttre ledhuvudutskott på överarmsbenet på vardera sidan av armbågsleden. Dessutom är hälsporre en vanlig entesopati. Det är viktigt att notera att entesopati kan vara en del av sjukdomar som spondylartrit, inklusive pelvospondylit (Bechterews sjukdom) och psoriasisartrit. Personer som lider av dessa sjukdomar kan vara mer benägna att utveckla inflammation i sina sen- och ledbandsfästen.

Symtom på entesopati – ömhet och smärta

De vanligaste symtomen på entesopati inkluderar ömhet och smärta i det drabbade sen- och ledbandsfästet. Smärtan förvärras ofta vid belastning och kan vara speciellt märkbar när den drabbade leden används. Svårighetsgraden av smärta varierar från mild till svår och kan ibland hindra vardagliga aktiviteter.

Utredning och diagnos av entesopati

Diagnosen entesopati ställs oftast genom klinisk bedömning av en läkare. Vid misstanke om att entesopati är en del av en underliggande sjukdom som spondylartrit eller psoriasisartrit, kan ytterligare utredningar och tester vara nödvändiga för att fastställa en korrekt diagnos.

Behandlingsalternativ för entesopati

För att behandla entesopati och lindra smärtan, finns flera alternativ tillgängliga:

  1. Receptfria läkemedel: För att minska smärtan och inflammationen som är förknippad med entesopati kan läkare ordinera icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID).
  2. Fysioterapi: Sjukgymnastik och stärkande övningar kan hjälpa till att lindra smärta och förbättra rörligheten i den drabbade leden.
  3. Livsstilsförändringar: För personer som utvecklar entesopati på grund av överanvändning eller överdriven aktivitet kan det vara nödvändigt att minska belastningen på den drabbade leden eller ändra träningsrutiner.
  4. Receptbelagda mediciner: Vid svår entesopati kan läkare överväga kortikosteroidinjektioner för att minska inflammation. Vid underliggande sjukdomar som psoriasisartrit kan sjukdomsmodifierande antireumatiska läkemedel (DMARDs) vara ett alternativ.
  5. Kirurgi: I sällsynta fall, särskilt när entesopati orsakas av ett underliggande tillstånd, kan kirurgi vara nödvändig. Detta kan inkludera totalt ledbyte.

Sammanfattning om entesopati

Entesopati är ett smärtsamt tillstånd som kan påverka olika delar av kroppen runt lederna. Med rätt behandling och hantering kan många individer lindra sina symtom och förhindra att tillståndet förvärras. Det är viktigt att konsultera en läkare om du upplever smärta eller ömhet i dina sen- och ledbandsfästen för en korrekt diagnos och behandlingsplan. Genom att ta itu med orsakerna och hantera symtomen kan du öka din livskvalitet och minska obehaget som följer med entesopati.

Läs om axial spondylartrit.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: