Diarré är relativt ofarligt och det finns saker du kan göra på egen hand för att må bättre. I vissa situationer bör dock vården kontaktas. Det gäller bland annat om diarrén pågått under en längre tid eller om det är barn eller äldre som drabbats.
Orsaker till diarré
Som regel är akut diarré ett symtom på en gastrointestinal infektion, det vill säga att du fått i dig bakterier, virus eller parasiter som hämmar tarmens förmåga att ta upp vätska. Därmed blir vätskan kvar i tarmen och löser upp avföringen – man har fått diarré. Dessa bakterier, virus eller parasiter kan vi råka ut för överallt. Risken är extra stor när vi är utomlands och möter ”främmande” bakteriemiljöer i både dricksvatten och mat.
Andra orsaker till diarré kan vara:
- Hög konsumtion av alkohol eller kaffe
- Födoämnesallergier
- Stress och ångest
- Bieffekt av medicinering
Symtom vid diarré
Man brukar säga att man har drabbats av diarré om man har ett ökat antal avföringar per dygn (fler än tre avföringar) och om denna är lös eller vattnig. Hos vuxna brukar diarrén minska inom två till fyra dagar, i vissa fall kan det dock ta längre tid. I de flesta fall kan du använda dig av receptfria produkter från apoteket för att behandla dig själv och bli av med diarrén.
Om diarrésymtomen kvarstår mer än 24–36 timmar bör läkare konsulteras. Likaså om den drabbade är äldre eller barn under 3 år. Särskilt viktigt är det att söka vård om det finns andra symtom, till exempel hög feber.
Akut behandling vid diarré hos vuxna
Med akut behandling menar man behandling, inte sällan egenvård, som du tar till i samband med att du drabbats av diarré. Det är alltså inte samma sak som att akut söka upp vården. Under många år har akut behandling av diarré bestått av att man tar ett läkemedel med loperamidhydroklorid som minskar tarmens rörelse och även minskar symtomen, vanligtvis inom ett par timmar. Det är alltid viktigt att du följer bipacksedelns instruktioner och denna produkt är för vuxna och barn från 12 år. Eftersom tarmens normala rörelsemönster påverkas bör inte denna behandling ske mer än två dagar, annars finns risk att du istället drabbas av förstoppning.
Det finns en behandlingsform mot tillfällig diarrè, racekadotril, som istället för att påverka tarmrörelsen reglerar vätskenivån i tarmen. Detta gör att man inte riskerar att drabbas av förstoppning och du kan behandla på egen hand upp till tre dagar. Denna produkt är för vuxna från 18 år. Fråga på ditt apotek om du är osäker på vilken produkt du ska välja.
Medicinteknisk behandling vid diarré
En annan akut behandling av diarré innebär att man istället för att begränsa tarmens normala rörelsemönster kapslar in de bakterier, virus eller parasiter som åstadkommer diarrén. På så sätt oskadliggörs själva källan till diarré och besvären kan upphöra omgående.
Det finns flera olika sätt att åstadkomma detta och då produkterna inte påverkar kroppen medicinskt är de registrerade som medicintekniska produkter istället för läkemedel. Produkterna i sig kan innehålla en kombination av gelatin och cellulosa som man tar i tablettform eller en naturlig ätbar lera i dospåsar (diosmektit). Även barn kan behandlas med dessa produkter, men åldersgränsen varierar.
Diarré hos barn – akut behandling för barn
I fall av diarré hos barn under 3 år, särskilt om det finns andra symtom som feber, är det rekommenderat att rådfråga din läkare. Det finns också akut behandling av barndiarré att köpa på apoteket. Här tar man inte loperamidhydroklorid för egenvård eftersom denna substans påverkar tarmens normala rörelse. Istället kan man, från det att barnet är 3 månader gammalt, göra en akut behandling med kombinationen av gelatin och cellulosa som kapslar in de bakterier och dylikt som orsakar diarrén. Prata med vården för att få vidare råd hur du ska ta hand om ditt barns akuta diarré.
Uttorkning i samband med diarré
Diarré och kräkningar kan leda till uttorkning. För vuxna räcker det normalt med att dricka vatten, men man kan även dricka exempelvis fruktjuice eller soppa. På apotek finns vätskeersättning i pulverform som man löser upp i vatten och som innehåller kroppsviktiga ämnen som salt, glukos och elektrolyter.
Den största risken för barn med diarré är uttorkning, så det är bra att vara medveten om att ge barnet mycket vätska. Även om barnet kräks, är det bättre att ge små klunkar vatten än ingen vätska alls. Du bör undvika att ge barnet mycket söt dryck, eftersom det kan förvärra diarré hos barn. En välbalanserad vätskeersättning är extra viktig för barn, personer som är svaga, över 60 år eller har andra hälsoproblem. Tveka inte att fråga apotekspersonal eller vårdpersonal om råd.
Så undviker du “turistmagen”
”Turistmage”, en klassisk orsak till akut diarré, är något vi nog alla vill undvika när vi äntligen unnar oss en skön semesterresa. Om du reser till länder där den hygieniska standarden är lägre än vad du normalt är van vid, eller där dricksvattnet kan vara förorenat, bör du undvika följande livsmedel:
• Kranvatten
• Färskpressad juice
• Glass och isbitar
• Skaldjur
• Ägg
• Sallad
• Rå eller otillräckligt tillagad mat
• Skalade frukter
• Majonnäs
• Såser
Förebygg diarré och gå inte till jobbet för tidigt
Du minskar risken att få diarré som följd av matförgiftning genom vettig mathygien som att tvätta händer, arbetsytor och redskap med varmt tvålvatten. Förvara aldrig rå och tillagad mat tillsammans, och se till att kylskåpet har rätt temperatur och att tillagade maten kyls ner snabbt. Om någon i din familj har drabbats, bör du undvika att dela handdukar, sängkläder, bestick och liknande med den drabbade.
Om du själv är drabbad kan du begränsa smittspridning genom att tvätta händerna noga efter toalettbesök och innan du äter eller lagar mat. Desinficera även toalett, inklusive spolknappen och wc-stolen med exempelvis alcogel efter varje besök. Undvik drycker som innehåller mycket socker (till exempel läsk), eftersom detta kan förvärra diarrén. Likaså bör du välja bort feta, kryddiga eller svårsmält livsmedel, eftersom dessa kan förvärra symtomen. Gå inte till jobbet förrän 48 timmar efter den sista omgången av diarré!