Ange ditt sökord

Tremor är darrningar eller skakningar som orsakas av att man har ofrivilliga sammandragningar i musklerna och då oftast i händerna. Foto: Shutterstock

Tremor är darrningar eller skakningar som orsakas av att man har ofrivilliga sammandragningar i musklerna och då oftast i händerna. Foto: Shutterstock

Darrande händer (tremor)

Darrande händer kan vara ett tecken på tremor, som uppträder i samband med bland annat Parkinsons sjukdom, MS, förhöjd ämnesomsättning (tyreotoxikos), eller att man har abstinens på grund av alkohol.

Annons:

Tremor är darrningar eller skakningar som orsakas av att man har ofrivilliga sammandragningar i musklerna. Oftast drabbar det händerna, men även övriga kroppsdelar kan drabbas.

Olika typer av darrande händer

Det finns flera varianter av darrande händer och den som förekommer vid Parkinsons sjukdom är en så kallad vilotremor. Den inträffar när musklerna vilar så som när man har händerna liggande i knät. Intensionstremor är när en person försöker göra en rörelse av något slag så som att föra ihop sina pekfingrar. Denna variant förekommer när det finns skador på lillhjärnan som vid MS (multipel skleros).

Postural tremor är kopplad till en individs kroppshållning och sker när en person försöker hålla upp händerna och spärra upp fingrarna framför sig. Denna typ av tremor kallas även essentiell tremor. Det betyder att det är en sjukdom utan känd orsak.Essentiell tremor uppkommer även i samband med alkoholabstinens. Psykogen tremor kan ske vid en så kallad dissociativ störning.

Essentiell tremor

Vid essentiell tremor som är en ärftlig neurologisk rubbning så påverkas kroppen av rytmiska skakningar. Det som är vanligast är att händerna drabbas, men även huvud, bålen, rösten och benen kan bli drabbade. En person med essentiell tremor kan ha svårt att göra vardagliga sysslor och på grund av sjukdomens symtom även bli socialt handikappade.

Man vet inte exakt hur essentiell tremor uppkommer, men det beror sannolikt på en tilltagande obalans i nervsystemet. Detta ökar med åren och därför syns sjukdomen oftast hos äldre personer i form av darrande händer.

Unga och gamla drabbas av darrande händer

Man uppskattar att det idag finns ca 50 000 personer i Sverige som har darrande händer i form av essentiell tremor och både unga och gamla kan drabbas. Symtomen är rytmiska skakningar som blir värre med åren. Diagnos ställs och utgår från den typiska skakningen som uppkommer när man aktiverar en kroppsdel så som att lyfta ett glas vatten. Man kartlägger även huruvida det förekommer i släkten sedan innan.

Ett annat kriterium är att se om darrande händer och skakningar minsklar efter intag av alkohol.

Behandling för darrande händer

Det finns lite olika behandlingar för Parkinsons sjukdom och MS, men främst behandlar man just grundsjukdomen. Det finns inget bot mot vare sig Parkinsons sjukdom eller MS, men man försöker att lindra och minska själva symtomen på olika sätt. Både med mediciner och behandlingar av olika slag. När det kommer till essentiell tremor vid darrande händer som inte har en grundsjukdom som är känd så kan man använda betablockerande läkemedel så som exempelvis inderal, som är blodtryckssänkande. Den hjälper till att minska darrande händer som beror på stress.

Deep brain stimulation – en behandling för tremor

En annan mer definitiv behandling är DBS, eller deep brain stimulation, som innebär att man för in elektroder i hjärnan på vissa ställen och dämpar signalerna som går till hjärnan. Man har även märkt att alkohol har en dämpande effekt på darrande händer i form av essentiell tremor och det har gjort att många självmedicinerar med hjälp av det.

Något annat som har visat sig fungera är vitamin B-komplex ihop med dopamin.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: