Ange ditt sökord

Bröstsmärta kan bero på bland annat kärlkramp, hjärtinfarkt eller psykiska besvär. Foto: Shutterstock

Bröstsmärta kan bero på bland annat kärlkramp, hjärtinfarkt eller psykiska besvär. Foto: Shutterstock

Bröstsmärta -orsak och utredning

Att man får bröstsmärta kan ha olika anledningar. De vanligaste orsakerna är psykisk spänning eller bröstkorgens muskler som är överansträngda. Om man inte själv vet vad smärtan beror på, bör man kontakta en läkare.

Annons:

Oftast är bröstsmärtor mindre allvarliga än man tror. Man kan till exempel ha ansträngt musklerna i bröstkorgen och då  känna smärta och obehag över bröstet. Vid vissa tillfällen kan bröstsmärta bero på någon sjukdom. Olika orsaker kan ge smärta över eller i bröstet såsom psykiska besvär, ansträngda muskler eller sjukdomar i hjärta och mage.

Ungefär två av tio personer som söker hjälp i vården, akut eller icke akut, söker på grund av bröstsmärta. I de akuta fallen beror cirka hälften av patienternas smärta på hjärtat. Men i de icke akuta fallen är det enbart 20 procent som beror på att det är något fel på hjärtat.

Sjukdomar som orsakar bröstsmärta

Ibland kan smärtan bero på kärlkramp som innebär att kärlen drar ihop sig när man blivit överansträngd. Kärlkramp känns obehaglig och smärtan brukar beskrivas som en sprängande eller tryckande känsla som sitter bakom bröstbenet och strålar ut i axeln, armen och nacken. Eftersom man blir rädd när det gör ont i bröstet kan man få ångest och börja hyperventilera. Detta gör dock bara smärtan ännu värre och det bästa är att försöka andas lugnt. Om smärtan inte går över ska man kontakta akuten.

En annan orsak till bröstsmärta kan vara hjärtinfarkt. Symtomen liknar kärlkramp men smärtan är starkare, mer ihållande och går inte över vid vila. Man kan också bli kallsvettig, illamående och onaturligt trött. Om man har dessa symtom ska man omedelbart kontakta akuten.

Andra orsaker till bröstsmärta

Det kan finnas en mängd olika orsaker till att man får bröstsmärta. Det kan bland annat bero på hjärtsäcksinflammation, förstoring av hjärtmuskel, lungemboli, lungsäcksinflammation, matstrupskatarr, magsår, gallsten eller diskbråck i halsryggen. Om man är osäker på vad smärtan beror på ska man ta kontakt med vårdcentral eller akuten.

Diagnos och behandling av bröstsmärta

Om man söker sig till läkare för sina bröstsmärtor påbörjas en utredning. Läkaren lyssnar på hjärtat och gör en undersökning av kroppen. Man får även berätta om symtom, tidigare sjukdomar och om hur ens liv ser ut i allmänhet. Därefter får man göra ett EKG. Andra undersökningar som kan komma att göras är lungröntgen, blodprov, ultraljudsundersökning av hjärtat och gastroskopi. Om det skulle visa sig att smärtan beror på en hjärtsjukdom behandlar man i första hand med hjälp av medicinering. Dessa mediciner ökar blodflödet i kranskärlen och gör så att påfrestningarna på hjärtat minskar. Läkemedlen dämpar också trötthet och smärta.

Vad man bör tänka på vid bröstsmärta

Om man har problem med bröstsmärtor som inte beror på någon underliggande sjukdom som kan medicineras eller opereras är det viktigt att försöka ändra sin livssituation. Att lägga om dieten, motionera och försöka bli av med övervikt är tre saker som kan hjälpa mycket. Man bör även undvika alkohol i stora mängder och stress till vardags eller i arbetet. Rökning påverkar också negativt och kan man sluta röka är detta mycket positivt.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: