Ange ditt sökord

Blöjeksem är vanligt hos små barn, och beror på att huden under blöjan utsätts för värme och fukt under lång tid.  Foto: Shutterstock

Blöjeksem är vanligt hos små barn, och beror på att huden under blöjan utsätts för värme och fukt under lång tid. Foto: Shutterstock

Blöjeksem och blöjutslag hos barn

Barns hud, särskilt spädbarns, är inte lika utvecklad som vuxnas. Värmen och fukten i en blöja kan göra att bebisen får blöjutslag eller blöjeksem.

Annons:

Eksem är sällan farligt men bör behandlas för att slippa besvärlig klåda och irritation. Just blöjeksem är som namnet säger begränsat till den period i livet då barnen bär blöja – en period som kan variera i olika längd från barn till barn. En del personer har av olika anledningar behov av att att bära blöja längre fram i livet på grund av olika handikapp.

Eksem och svamp vid användning av blöja

Huden under blöjan blir irriterad och ofta är det väldigt tydligt vad det beror på. Förutom att bebisar blir tvättade regelbundet så är även fukt, urin och avföring irriterande för den tunna bebishuden. Fukt och värme gillar jästsvampen Candida som i sin tur kan förvärra eksemet.

Jästsvampen växer i själva eksemet och då kan du se följande symtom:

– eksemet blir mycket rödare
– eksemet blir glansigare, ser ilsknare ut och sprider ut sig

Vanliga former av blöjeksem är ofta tydliga och lätta att ställa diagnos på.

Några tips om hur du förebygger blöjeksem

Du kan själv förebygga blöjeksem. Det kan du till exempel göra genom dessa fyra tips:

Tips 1
Av med blöjan! Att inte behöva gå med blöja ibland är skönt för din bebis hud och hjälper även till att motverka blöjeksem.

Tips 2
Välj blöja med omsorg! Urin och avföring kan orsaka eller förvärra blöjeksem. Välj därför en blöja med bra uppsugningsförmåga. Välj även en inte allt för tight blöja så finns det luft mellan blöjan och huden. En nackdel med moderna blöjor är att de flesta har en väldigt bra uppsugningsförmåga vilket leder dels till att barnet gnäller mindre men även att barnet får ha blöjan på sig längre. Då blir det varmt och oluftat.

Tips 3
Tvåla med förnuft! Visst kan det behövas tvål ibland, men ju mer sällan, desto bättre för huden. Tänk på att välja en skonsam tvål (oparfymerad babytvål) och skölj i första hand med lagom tempererat vatten. Var alltid noga med att känna på vattnet innan du sköljer din bebis så att det varken är för kallt eller för varmt.

Tips 4
Återfukta, återfukta, återfukta! Använd babyolja i vattnet och ha en mjukgörande salva/kräm nära till hands efter att du tvättat ditt barn.

Tips 5

Lufta, lufta, lufta! En bebisrumpa mår bra av att få vara utan blöja och lufta en stund varje dag.

Behandling av blöjeksem

Blöjeksem kan visa sig genom klåda och irritation. Vid milda till måttliga besvär är en zinksalva väldigt användbart. Det skyddar huden från fukten utifrån.

Det finns egentligen bara en typ av behandling som är effektiv vid riktigt ilskna utslag och det är kortisonbehandling på huden. Man brukar vanligtvis behandla under en längre period för att undvika att blöjeksemet kommer tillbaka och generellt lägger man även till svampmedel för att förhindra att svampen får fäste.

Ibland använder man ett och samma preparat och smörjer mer och mer sällan allteftersom behandlingstiden har gått, i andra fall använder man preparat med olika styrka för att på så sätt optimera behandlingen och samtidigt smörja lika ofta.

Att tänka på med blöjeksem

I första hand handlar det om att återfukta huden, det vill säga förebygga. Följ våra tips, var noga med att lufta din bebis och använd inte ”fel” sorts tvål på barnets känsliga hud.

De flesta, om inte alla barn, drabbas av blöjeksem och det är egentligen mer obehagligt än farligt. Man kan förebygga och blir det värre, så behandlar man. Det viktigaste är att ha kunskapen om vad blöjeksem är, hur det drabbar barn och vad du kan göra åt det!

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: