Ange ditt sökord

Benhinneinflammation är en förslitningsskada som ger smärta i smalbenets främre del. Foto: Shutterstock

Benhinneinflammation är en förslitningsskada som ger smärta i smalbenets främre del. Foto: Shutterstock

Benhinneinflammation (periostit)

Annons:

Benhinneinflammation är trots sitt namn ingen inflammation utan en förslitningsskada. Den utmärker sig genom en dov smärta i smalbenets främre del och orsakas i många fall av att man har sprungit eller gått mer än vanligt.

Det kan vara så att man till en början känner av smärtan efter det att man har tränat eller utövat annan fysisk aktivitet, och om man sedan inte låter benen vila kan det göra ont även under tiden man är ute och rör sig. Benen känns också ofta extra stela efter att man har suttit ner en stund. Benhinneinflammation går i de flesta fall över av sig själv men i vissa fall kan behandling behövas för att slippa långvariga besvär.

Varför får man benhinneinflammation?

En benhinneinflammation kan ha flera olika orsaker men överansträngning är den vanligaste. Ökad fysisk aktivitet och träning kan leda till utmattade senor och muskler eftersom de inte är vana vid den typen av rörelsemönster eller stötar. Det är oftast springande och hopp som ligger bakom en benhinneinflammation samt för intensiv träning eller träning på hårt underlag, men det kan också vara något så enkelt som ett par dåliga skor. Skor som inte passar ens fötter kan slita mycket på muskler och underben.

Symtom på benhinneinflammation

I början av skadeförloppet kan framsidan av underbenen kännas stela och ibland även svullna. Det kan kännas extra mycket efter att man har vilat och man känner ofta av symptomen mer i början av träningen. Smärtan yttrar sig i form av stelhet eller trötthet i underbenen och om man fortsätter att belasta dem kommer det snart att kännas under hela träningspasset. Det brukar till slut gå så långt att man känner av benhinnorna även när man är stillasittande.

Diagnos

Benhinneinflammation diagnostiseras genom en analys av symtomen samt genom att se över eventuella förändringar i träningsmönster eller fysisk aktivitet. En läkare kan ibland trycka lite på underbenets framsida för att se om det finns någon ömhet eller smärta. I vissa fall används en magnetkamera och mätning av trycket i muskelkompartmenten för att utesluta andra åkommor.

Behandling

Att vila är det bästa sättet att bli frisk snabbt. Vid lindriga besvär kan det vara tillräckligt att byta träningsform till något som inte belastar underbenen med stötar. Exempel på det kan vara simning, cykling och rullskridskoåkning. Antiinflammatoriska läkemedel kan också det vara till viss hjälp trots att det egentligen inte handlar om en inflammation. I mer akuta fall är vila viktigt och det är rekommenderat att ta en paus ifrån träningen. Att stretcha och töja på underbenet kan ha en lindrande effekt. Om besvären inte går över på några veckor kan det krävas ett besök hos en sjukgymnast eller en ortoped och i ett fåtal fall kan även en operation vara nödvändig.

Övrigt om benhinneinflammation

De bästa sätten att undvika en benhinneinflammation är att trappa upp all träning långsamt, använda fotriktiga skor, stretcha ordentligt samt undvika att springa och hoppa på hårda underlag. Trots förebyggande åtgärder drabbas dock många av benhinneinflammation någon gång i livet, både träningsfantaster och vardagsmotionärer. Men det går oftast över snabbt och av sig självt.

Annons:

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: