Ange ditt sökord

 Huvudvärk och ömhet i käkar eller tänder är vanliga symtom vid tandgnissling och tandpressning. Foto: Shutterstock

Huvudvärk och ömhet i käkar eller tänder är vanliga symtom vid tandgnissling och tandpressning. Foto: Shutterstock

Tandgnissling och tandpressning (bruxism) – orsak, symtom och behandling

Det är vanligt att gnissla och pressa tänder och då kan man vakna med huvudvärk och ömma käkar. Man kan även märka det på att tänderna slits snabbt. Här får du veta mer om orsaker till tandgnissling och tandpressning, samt hur du kan lindra besvären.

Annons:

Om du vaknar med ömhet i käkarna eller biter ihop hårt under dagen, kan det bero på att du gnisslar eller pressar tänder. Tandgnissling uppstår när du gnider underkäkens tänder mot tänderna i överkäken. Det är vanligt och sker ofta på natten när du sover. En orsak är stress, men det kan även ha att göra med obalans i ditt bett. På medicinskt språk kallas tandgnissling och tandpressning för bruxism. Tandläkaren kan märka det på att dina tänder slits snabbt. ibland kan någon i din omgivning höra att du gnisslar tänder när du sover. Omkring en av tio vuxna har besvär med tandgnissling, tandpressning eller har smärta i käklederna.

Det är relativt vanligt att små barn gnisslar tänder, men det brukar ofta gå över eller minska runt sjuårsåldern. Detta har att göra med den normala bettutvecklingen och att nya tänder växer fram. Det kan vara bra att kontakta en tandläkare om du känner oro för att ditt barn har kraftig tandgnissling när hen sover eller klagar på huvudvärk eller smärta från tänderna.

Symtom på tandgnissling & tandpressning (bruxism)

När du gnider underkäkens tänder mot tänderna i överkäken, uppstår tandgnissling. Detta sker vanligtvis i sömnen och kan ibland även höras som ett gnisslande ljud. Orsaken hänger ofta samma med sömnstörningar, som många gånger beror på stress. Nötningen sker långsamt, även om du gnisslar tänder mycket. Så småningom kan du själv märka att tänderna slits snabbare än vanligt, speciellt på framtänder och hörntänder. Tändernas kanter kan bli vassa eller taggiga.

Tandpressning betyder att du biter ihop hårt, antingen när du sover eller är vaken. Det kan leda till smärta och stelhet i dina käkar. Stress är nästan alltid orsaken till tandpressning dagtid. Det är inte ovanligt att man har problem med både gnissling och pressning av tänderna.

Vid tandgnissling/tandpressning kan tänderna bli överbelastade och orsaka symtom som exempelvis:

  • Spänningshuvudvärk eller värk i nacke och axlar.
  • Sömnproblem hos dig och din partner.
  • Inflammationer i tandköttet och i värsta fall lösa tänder.
  • Värk i käken när du gapar eller tuggar.
  • Knäppande ljud från käklederna, vanligtvis när du öppnar/stänger munnen.
  • Svårigheter att gapa stort.
  • Att du känner dig trött i käkmusklerna eller har ont, nästan som träningsvärk.
  • Diffus värk eller ömhet i en eller flera tänder. Det är vanligt att smärtan flyttar sig mellan tänderna.
  • En dov, molande värk i tinningen eller över pannan, vanligtvis känner du av det redan när du vaknar.
  • Uppkomst av tandsprickor som gör att det kan ila, ömma eller ge värk i tanden.
  • Trasiga lagningar.
  • Ovanliga besvär är yrsel, öronvärk eller tinnitus.

Orsaker för tandgnissling och tandpressning (bruxism)

Det är inte klart varför tandgnissling och tandpressning sker när man sover, framför allt sker det när du går från djup till ytlig sömn. Det som påverkar nattsömnens kvalitet och därmed skulle kunna påverka att du gnisslar eller pressar tänder i sömnen är exempelvis rökning, alkohol, stress, oro och snarkningar. Andra mer ovanliga orsaker är neurologiska sjukdomar, till exempel stroke eller missbruk av läkemedel eller droger. Man tror dock att stress kan vara den vanligaste orsaken.

När ska jag söka hjälp?

Om du misstänker att du gnisslar eller pressar tänder bör du kontakta en tandläkare. Önskar du tandvårdsrådgivning kan du ringa 1177 och få hjälp med att bedöma symtom eller var du kan söka vård.

Undersökningar

Ofta är det en tandläkare som vid en vanlig tandundersökning upptäcker att du gnisslar eller pressar tänder. Det finns olika orsaker för slitage av tänderna och därför ställer tandläkaren frågor kring exempelvis kost, läkemedel och stress. Man undersöker käksystemets funktion för att ta reda på om du pressar tänderna och man kan mäta hur snabbt tänderna slits.

Tandläkaren vill även kontrollera:

  • Hur stort du kan gapa.
  • Eventuella förändringar på tungan eller insidan av kinden.
  • Hur kontakten med tänderna ser ut när du biter ihop.
  • Hur kontakten mellan käkarna är när underkäken glider i sidled och framåt.

Behandling vid tandgnissling och tandpressning (bruxism)

En bettskena är ett vanligt hjälpmedel för att skydda alla tänder mot gnissling och hindra att du pressar ihop tänderna på natten. Den kan hjälpa spända muskler att slappna av. Bettskenan blir som en stötdämpare mellan tänderna och skyddar tänderna från att skadas och slitas ut. Det gör att du pressar ihop tänderna mer sällan, mindre hårt och under kortare tid. Bettskenan är anpassad efter dina egna tänder och kan provas ut av en tandläkare. Det finns även bettskenor som går att köpa på exempelvis apotek. Bettskenan har du i munnen när du sover. Det varierar från person till person hur länge en bettskena behövs. I vissa fall krävs en bettjustering och det kan till exempel vara en gammal sliten fyllning som behöver jämnas till.

Träningsprogram

Tandläkaren kan ge träningsprogram med speciella rörelser för underkäken som gör att käkmusklerna slappnar av och blir samordnade. Detta brukar ha god effekt på muskler och käkleder. Det tar några minuter att göra rörelserna och du ska göra dem några gånger om dagen. Målet är att kunna ge patienten en mer individanpassad behandling.

Mindre surt

För att motverka att tänderna nöts kan du minska drickandet av sura drycker, exempelvis läskedryck och citrusdrycker. Om du ändå dricker sura drycker är det viktigt att du sköljer munnen efteråt. Om du har sura uppstötningar eller kräks ofta nöter även det på tänderna.

Torr i munnen

Dina tänder slits även fortare av att ha för lite saliv i munnen. Om du ofta känner dig torr i munnen kan du pröva salivstimulerande medel som finns receptfritt på apotek. Även sockerfritt tuggummi kan stimulera salivproduktionen. Fluorsköljning bidrar till att skydda tänderna på längre sikt.

Spända käkar

Spänningar i käkleder och käkmuskler kan ge smärta i nackmuskler och kring skuldrorna och då kan du behöva behandling av en fysioterapeut. Även akupunktur har visat effekt vid långvariga smärtor i käkmusklerna.

Kontakta en tandläkare för råd och eventuell behandling vid tandgnissling eller tandpressning.


Annons:

Källor:

ki.se

1177

Folktandvården

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: