Ange ditt sökord

Vi lever en mer pressad livsstil idag, vilket kan vara en bidragande orsak till att många spänner käkarna utan att veta om det.  Foto: Shutterstock

Vi lever en mer pressad livsstil idag, vilket kan vara en bidragande orsak till att många spänner käkarna utan att veta om det. Foto: Shutterstock

Stress gör att fler använder bettskena

Antalet personer som använder bettskena har ökat med nästan 30 procent sedan 2009. Förklaringen tros vara stress och det är framförallt unga kvinnor som skaffar bettskena.

Annons:

Tänderna ska egentligen bara komma i kontakt när vi äter, ändå är det många som gnisslar tänder om nätterna och pressar samman käkmusklerna under dagen utan att de tänker på det. 

Smärta i huvud och nacke

Spända käkmuskler kan orsaka spänningshuvudvärk som ger smärtor i både huvud och nacke. För att motverka detta brukar man använda bettskena. För att få en bettskena som passar ens mun gör man först ett tandavtryck i en blå massa som sedan används som mall när bettskenan ska tillverkas.

Enligt ny statistik som Försäkringskassan tagit fram åt SVT Nyheter har förskrivningen av bettskenor ökat med 27 procent sedan 2009. 

Pressad livsstil orsakar spända käkar

En teori till att allt fler använder bettskena är stress. Vi lever en mer pressad livsstil idag, vilket kan vara en bidragande orsak till att många spänner käkarna utan att veta om det. Unga kvinnor är till exempel överrepresenterade bland de som får bettskena förskrivet och kanske beror det på att kvinnor känner sig mer stressade av att försöka få ihop barn och karriär. Gruppen kvinnor som bettskeneanvändare har ökat med 68 procent sedan 2009.

En annan grupp som utmärker sig är annars äldre män 70-79 år. 2015 var det drygt 1100 äldre män som fick bettskena, en ökning med 75 procent sedan 2009.

Smärta i mun och ansikte underbehandlat 

Under samma period har även andelen patienter som söker sig till tandvården ökat, något som förstås också har gjort att fler förskrivningar av bettskenor har skett. Rent generellt har smärtor i mun och ansikte varit underbehandlat enligt specialister på området, och idag är både patienter och tandläkare mer medvetna om behandlingen.

 
Annons:

Källor:

SVT Nyheter

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: