Ange ditt sökord

Ett skrubbsår kan göra ack så ont, men rätt rengjort är det oftast ganska ofarligt. Foto: Shutterstock

Ett skrubbsår kan göra ack så ont, men rätt rengjort är det oftast ganska ofarligt. Foto: Shutterstock

Allt om skrubbsår

När det yttre lagret av hud skavs av bildas något vi kallar för skrubbsår. För att undvika infektioner är det alltid viktigt att rengöra skrubbsår ordentligt.

Annons:

Skrubbsår drabbar de allra flesta någon gång och det är vanligtvis helt ofarligt, särskilt om du tar hand om det ordentligt.

Orsak till skrubbsår

Om vi faller eller ramlar och skrapar oss på grova ytor är det lätt hänt att huden, som kommer i kontakt med ytan, skavs av. Det ger då upphov till skrubbsår. Vanligtvis påverkar det endast det yttre av hudlagret men det kan även gå djupare.

Skrubbsår är särskilt vanligt hos personer som är mer fysiskt aktiva än andra, som barn och utövare av sport.

Symtom vid skrubbsår

Förutom det rent visuella, att man kan se att man fått ett skrubbsår, kan det ge upphov till följande symtom:

 • Sveda.
 • Smärta.

Faktum är att skrubbsår som är ytliga kan göra mer ont än djupare skrubbsår då skrubbsåret skadar de fina nervänder som ligger under vår hud. Generellt blöder inte ytliga skrubbsår särskilt mycket och det bildas bara en klar eller rosaaktig vätska. Eftersom det är ett större blodflöde i ansiktet och huvudet kan blodflödet vara större om det uppstår ett skrubbsår där.

Så rengör du ett skrubbsår

Att rengöra ett skrubbsår på dig själv eller ett barn kan svida, men det är samtidigt viktigt att rengöra det för att undvika att det bildas en infektion. Som alltid när du hanterar sår ska du inledningsvis se till att ha en god handhygien, det vill säga tvätta dina händer innan du börjar rengöra såret.

 • Tvätta händerna ordentligt innan du börjar behandla skrubbsåret.
 • Om möjligt, skölj skrubbsåret under ljummet kranvatten.
 • Tvätta såret med vatten och en mild tvål.
 • Om skrubbsåret innehåller smuts och grus kan du doppa den del av kroppen som har fått skrubbsår i vatten en stund för att det ska lossna och lösas upp. Alternativt använda en kompress eller liknande för att rengöra såret. Efter en halvtimme, spola rent såret igen med rinnande vatten.

Du kan använda en mjuk tandborste för att rengöra såret från jord, smuts och grus. Gör helst detta under rinnande vatten med bestämda men varsamma rörelser.Det finns bedövningssalvor på apotek som kan vara bra att ha hemma och i fallet med skrubbsår kan det bidra till att du enklare kan göra rent såret utan att det gör ont. Om du är osäker eller upplever att det är svårt att göra rent ditt sår, fråga på apotek eller vården om vidare råd och hjälp.

Förband vid skrubbsår

Börja med att låta ditt skrubbsår lufttorka, för att undvika att plåstret eller förbandet fastnar i såret. Om det skulle fastna kan du använda ljummet vatten för att försöka få loss det så skonsamt som möjligt. Apoteken säljer idag plåster som är utvecklade för att inte fastna i exempelvis skrubbsår.

Det kan komma att bulta och kännas ömt även med förband på men för det mesta så gäller att när såret har börjat få en skorpa och ser rent ut så behöver du inte göra någon särskild åtgärd. Du låter det helt enkelt läka färdigt av sig själv och, även om det ibland kan vara svårt, låt bli att pilla bort sårskorpan. Då får det både läka klart ordentligt och du undviker onödig ärrbildning.

Hur vet jag att mitt skrubbsår är infekterat?

Skrubbsår är känsliga för infektion eftersom de oftast har uppstått i en miljö som inte är ren. Därför är det viktigt att rengöra ett skrubbsår för i annat fall finns det risk att det uppstår en infektion.

Symtom vid infekterat skrubbsår

 • Såret gör mer ont efter något dygn.
 • Huden runt såret svullnar.
 • Huden runt såret blir röd.
 • Mängden av sårvätska från såret ökar.
 • Färgen på sårvätskan från såret ökar.
 • Såret känns varmt.
 • Såret luktar.

Till en början kan du prova att göra rent såret igen, extra noga, ett par gånger om dagen. Följ samma anvisning som tidigare, tvätta med ljummet vatten och mild tvål. Om såret börjar vara, rodnande blir kraftigare eller sprider sig eller om du får feber ska du kontakta vården.

Skrubbsår och stelkrampsspruta

Stelkrampsbakterier finns till exempel i jord och matjord. När vi får sårskador som kan ha kommit i kontakt med stelkrampsbakterier rekommenderas att man ser över sitt stelkrampsskydd. Som barn har de flesta som är födda och uppvuxna i Sverige fått vaccin mot stelkramp men om det var länge sedan du blev vaccinerad kan du behöva bli vaccinerad igen.

Är du osäker, kontakta vården så får du vidare råd hur du behöver göra med ditt stelkrampsskydd.

Skrubbsår – en del av vardagen

Skrubbsår är inget man ska gå och vara rädd för, det är en del av vardagen. Däremot är det viktigt att ta hand om såren så de inte blir infekterade.

Inledningsvis räcker det att du tvättar noga, håller efter såret och så läker det fint av sig självt.

Annons:

Källor:

1177, Mölnycke

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: