Ange ditt sökord

Vaxpropp i hörselgången kan medföra obehag och nedsatt hörsel. Foto: Shutterstock

Vaxpropp i hörselgången kan medföra obehag och nedsatt hörsel. Foto: Shutterstock

Öronvax – vaxpropp kan medföra obehag

Att vi har vax i öronen är inget konstigt, det bildas av körtlar som finns i huden i hörselgången. Vaxets uppgift är att ta hand om det skräp som kan komma in i örat och se till att det inte blir kvar och irriterar eller infekterar. Märker du däremot att du får besvär med öronvax behöver man göra något åt detta. 

Annons:

Öronvax är alltså en naturlig del av vår kropp och hjälper till att hålla efter smuts och bakterier i våra öron. Riskerna att få problem med vax i öronen kan öka om man ofta använder öronproppar eller bär hörapparat men självklart finns en risk för att få vaxpropp hos alla, barn som vuxna.

Vaxpropp kan medföra obehag

När en vaxpropp bildas i hörselgången kan det medföra obehag som värk och nedsatt hörsel. Många av de nerver som rör sig i öronkanalen är också kopplade till halsen och när öronvaxet ”retar” kan du faktiskt börja hosta – en biverkning av vaxproppen som inte alla är medvetna om.

För både barn som vuxna är även nedsatt hörsel ett symtom. Om man själv eller någon i ens omgivning plötsligt drabbats av nedsatt hörsel, är det bra att kolla upp detta.

Titta in i örat

Ett sätt att upptäcka om du har en vaxpropp är att titta in i örat och se om det verkar svullet eller irriterat/kliar.

Om man är orolig är det bra att kontakta läkare för att ta reda på orsaken till den nedsatta hörseln – dock finns det, när det kommer till öronvax, enkla sätt för dig att redan på hemmafronten både förebygga och behandla.

Lösa upp vaxproppar

Att lösa upp vaxproppen är det bästa och då finns receptfria läkemedel som kan hjälpa till. Det finns även särskilda sprayer som man helt enkelt sprayar in i örat – och det verkar direkt utan att du eller ditt barn behöver vänta, vilket är en fördel.

Du kan torka av om det blir spill utanpå örat – men du ska alltid undvika att peta i öronen med bomullspinnar eller liknande då detta kan öka mängden vax och även klumpa ihop vaxet och bilda en propp. 

Vän med vaxet

Det finns många fördomar och myter kring vax i örat. Det kan vara att det känns smutsigt med vax, att man måste ta bort vax som syns och att man ska tvätta sig ordentligt i öronen. Vax är dock nyttigt!

Det hjälper oss att undvika bakterier och ”skjuter” ut smutsen genom att vaxet sakta men säkert förs ut ur örat naturligt. Om vaxet blir ett problem eller om du är medveten om riskerna med vatten i örat, är det bättre att lösa upp vaxproppen, än att börja gräva i örat med bomullspinnar – något som enbart kan förvärra.

Viktigt att ta hand om öronen

För vuxna kan besvär med öronvax innebära mer bekymmer och obehag än det egentligen behöver vara. För barn är öronen en viktig del, då de lär sig höra och kommunicera. Därför är det bra att ha uppsikt över hörsel, irritation i hörselgången eller klåda och besvär i våra öron. Framstår problemen som allvarliga eller om du upplever direkt ont och det rinner ur örat, ska man kontakta vården (viktigt när det gäller både vuxna och barn).

Om man tidigt behandlar och förebygger vaxproppar och vatten i örat brukar besvären inte bli särskilt allvarliga utan gå över.

Läs om hörselgångsinflammation/extern otit.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: