Ange ditt sökord

Annons:
Mia’s krönika: Överviktsoperationer är ingen genväg

Mia’s krönika: Överviktsoperationer är ingen genväg

Frågorna haglar kring allt som har med fetma och övervikt att göra. Tonen till både de som fortfarande är feta och även vi som har gjort eller ska göra en överviktsoperation är rätt hätsk.

Annons:

Jag har varit både fet och överviktig och blivit betraktad  som mindre vetande. Detta enbart för att jag hade en större kropp. Jag har även gjort två överviktsoperationer och idag arbetar jag med att stödja och hjälpa andra som sitter i samma situation att komma till rätta med sina liv. Ibland tycker jag det är för märkligt hur lite och hur ovetande många är om att fetma är en sjukdom.

Det känns precis som samhället tror att vi inte kan eller orkar göra något åt situationen. Men att göra en överviktsoperation är ingen genväg på något sätt. Det finns de som tror det men även dessa personer kommer upptäcka att de hade fel förr eller senare.

För att ta det från börja så är operationen ett hjälpmedel och ingen lösning på problemet. Jobbet att förflytta sig från ohälsosamt liv till ett hälsosammare liv får man göra själv, däremot finns mycket hjälp att få från olika ställen. Bland annat kan det opererande sjukhuset erbjuda dietist och KBT stöd men även hjälpa till berätta och informera de som finns runt omkring dig och göra dessa delaktig i att det kommer bli en förändring.

Eget ansvar och ställa sig alla frågor innan ett ingrepp görs är en viktig och central del i det hela. Ställ dig själv frågan: är jag beredd att göra det som kvävs efter en operation? Det är en rätt bra fråga för alla oavsett anledningen till sin fetma. Operationen ger en viktminskning på runt 50-75 procent av övervikten, resten får man göra själv genom att lägga om sin livsstil.

Operationen sköter viktminskningen upp till ca 1 ½ år efter operationen (det kan gå fortare för vissa). Innan operationen får man dricka en typ av lågkaloridryck eller äta kost som inte överstiger ca 800-1000 kalorier/dag. Här beror det på vilket sjukhus som opererar och självklart hur stor övervikt som finns på kroppen. Levern är ett organ som behöver avfettas innan operationen så det lättare går att komma åt magsäcken och göra omkopplingen. Det sker i de allra flesta fall med titthålskirurgi..

Sen är det ju det här med kosten efter en operation. Den första tiden efter operationen är det flytande kost som gäller. Till exempel soppor av olika slag som är smarta att göra innan operationen och frysa in i små förpackningar så du får i dig hemmagjort och nyttigare. Sedan glider man över till purékost och vad jag älskade min mixerstav under den perioden. Här är det bra mat som står på menyn, det är viktig att äta av allt för kroppen mår bättre då och det gör även du.

Efter ett tag går man över till att börja tugga och äta så kallad vanlig kost, en måltid bör ta ca 15-20 min. Här rekommenderar jag att man äter bra och nyttig kost i första hand. Hemlagad och välplanerad mat. Själv lagar jag mat på söndagar, vilket underlättar. Då gör jag mat för veckans kommande dagar oftast måndag till onsdag, torsdag blir det rester sen kommer helgen. Och dricka till maten är inte så förnuftigt, dricka lär man sig göra mellan måltiderna. Ligger maten kvar längre i vår lilla magsäck så håller vi oss mätta längre.

Med dessa ord vill jag inspirera oss alla att ta sig själv på allvar. Det finns inga genvägar till ett skönt och hälsosamt liv. Är man är kompis med sig själv och lär sig äta allt men inte alltid så blir livet dubbelt roligt och lättare att leva. Tänk att jag idag är en aktivare mormor än vad jag var som mamma. Det är stort och gör skillnad i mitt liv.

Ingenting är omöjligt bara olika svårt.

Mia

 

 

Annons:

Sedan 2003 arbetar Mia Ånemyr med livsstilsplanering och kostfrågor, är debattör och författare. Mia Ånemyr har gett ut tre böcker, Mellanmål på väg i två upplagor & Adrians Kalasbok - naturligt gott. Mia Ånemyr har även haft en rad mediala framgångar. Mer information på https://miaanemyr.se/

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: