Ange ditt sökord

Annons:
Hjärnan & Nerver

Hjärnan & Nerver

Hjärnan är ett fantastiskt organ som är otroligt anpassningsbar och har möjligheten att återhämta sig efter skador.

Migrän – symtom, orsak och behandling
8 januari, 2024 Hjärnan & Nerver Rekommenderad

Migrän – symtom, orsak och behandling

Migrän kännetecknas av attacker av sprängande huvudvärk som kan pågå mellan ett till tre dygn. Ofta sitter värken vid ena ögat eller på ena sidan av huvudet. Vanliga symtom vid ett migränanfall är överkänslighet mot ljud och ljus och illamående.

Allt om spasticitet efter stroke  – orsak, symtom och behandling   
11 oktober, 2022 Hjärnan & Nerver Rekommenderad

Allt om spasticitet efter stroke – orsak, symtom och behandling  

Spasticitet är en komplikation efter stroke som innebär kraftiga muskelsammandragningar. Det kan leda till smärta, kramper och försämrad förmåga att styra sina muskler samt kroppsdelar som då hamnar i felställning. Fysioterapi i kombination med injektion av muskelavslappnande läkemedel har visat sig ha god effekt på spasticitet. Dock är det endast cirka 15 procent av de som skulle ha nytta av den kombinerade behandlingen som får den.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Allt om multipel skleros (MS)
22 maj, 2023 Hjärnan & Nerver Rekommenderad

Allt om multipel skleros (MS)

Vi vet inte i dag vad det är som orsakar multipel skleros, inte heller vad som gör att vissa, ofta unga personer, drabbas av sjukdomen. Vad vi däremot får ökad kunskap om är hur man kan lindra och behandla MS, även om sjukdomen fortfarande inte går att bota.

Annons:
Kronisk migrän
24 november, 2021 Hjärnan & Nerver Rekommenderad

Kronisk migrän

Drabbas du av kronisk migrän betyder det att du nästan dagligen måste tampas med din migrän, något som kommer att påverka dig i din vardag. Idag finns det dock goda behandlingsalternativ för dig som har kronisk migrän. Även möjlighet att få hjälp av neurologer online har nu lanserats.

Behandla din depression i hemmet – med ny medicinfri depressionsbehandling
20 februari, 2020 Depression & Ångest Rekommenderad

Behandla din depression i hemmet – med ny medicinfri depressionsbehandling

En ny, medicinfri depressionsbehandling som innehåller ett hjärnstimulerande headset finns nu att köpa i Sverige. Det svenska företaget, Flow Neuroscience, som specialiserar sig på medicinska enheter har lanserat den första, och enda, medicinskt godkända behandlingen för hemmabruk i sitt slag i Europa för att hjälpa de 4 procent av befolkningen som lider av depression.

Annons:
Vilka faller för konspirationsteorier?
19 december, 2023 Bättre hälsa

Vilka faller för konspirationsteorier?

Forskare från Linköpings universitet har utforskat kopplingen mellan sanningsrelativism och benägenheten att omfamna konspirationsteorier. Resultaten av studierna pekar på att individer som främst litar på sin magkänsla för att avgöra sanning och lögn är mer benägna att acceptera konspirationsteorier. Denna slutsats har potential att kasta ljus över den pågående diskussionen om sanning, desinformation och hur människor reagerar på vilseledande information.

EFT-tapping – minska din stress och ångest
22 januari, 2024 Bättre liv

EFT-tapping – minska din stress och ångest

Tapping, även kallad EFT (Emotional Freedom Technique), är en akupressurteknik som kombinerar uråldrig kinesisk medicin med modern psykologi. Genom att knacka på specifika punkter på kroppen och fokusera på problemområden, kan tapping hjälpa till att lindra exempelvis stress, ångest och fysiska besvär. Här får du lära dig mer om denna enkla metod och hur den kan påverka din hälsa positivt.

Annons:
Margaretas utmattning var frontallobsdemens
29 juni, 2023 Hjärnan & Nerver

Margaretas utmattning var frontallobsdemens

När hustrun Margaretas utmattningssyndrom blev långvarigt, och hon började bli personlighetsförändrad, tog Jakob kontakt med hennes läkare på vårdcentralen. En ny utredning visade att Margareta drabbats av frontallobsdemens.

Stora skillnader i uthämtning av läkemedel för att minska återinsjuknande i stroke
29 juni, 2023 Hjärnan & Nerver

Stora skillnader i uthämtning av läkemedel för att minska återinsjuknande i stroke

För få strokepatienter hämtar ut sina livsviktiga läkemedel för att minska risken att åter insjukna i sjukdom eller drabbas av komplikationer. Skillnaderna i uthämtningsmönstret är stora; patienter som är listade hos en namngiven läkare på vårdcentraler är mer benägna att hämta ut sina mediciner än patienter som inte har en fast läkarkontakt. Det konstaterar forskare i en studie från Akademiskt primärvårdscentrum.

Ungdomar missbrukar lustgas
19 juni, 2023 Hjärnan & Nerver

Ungdomar missbrukar lustgas

Användningen av lustgas som berusningsmedel har blivit allt vanligare bland både unga och vuxna. Därför har regeringen nu tillsatt en utredning om hur lagstiftningen för försäljningen av lustgas bör utformas. Under tiden ska man arbeta med att kommunicera ut riskerna med lustgasanvändning till ungdomar och människor i dess närhet.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: