Ange ditt sökord

Annons:
Hjärnan & Nerver

Hjärnan & Nerver

Hjärnan är ett fantastiskt organ som är otroligt anpassningsbar och har möjligheten att återhämta sig efter skador.

Migrän – symtom, orsak och behandling
8 januari, 2024 Hjärnan & Nerver Rekommenderad

Migrän – symtom, orsak och behandling

Migrän kännetecknas av attacker av sprängande huvudvärk som kan pågå mellan ett till tre dygn. Ofta sitter värken vid ena ögat eller på ena sidan av huvudet. Vanliga symtom vid ett migränanfall är överkänslighet mot ljud och ljus och illamående.

Allt om spasticitet efter stroke  – orsak, symtom och behandling   
18 juni, 2024 Hjärnan & Nerver Rekommenderad

Allt om spasticitet efter stroke – orsak, symtom och behandling  

Spasticitet är en komplikation efter stroke som innebär kraftiga muskelsammandragningar. Det kan leda till smärta, kramper och försämrad förmåga att styra sina muskler samt kroppsdelar som då hamnar i felställning. Fysioterapi i kombination med injektion av muskelavslappnande läkemedel har visat sig ha god effekt på spasticitet. Dock är det endast cirka 15 procent av de som skulle ha nytta av den kombinerade behandlingen som får den.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Allt om multipel skleros (MS)
22 maj, 2023 Hjärnan & Nerver Rekommenderad

Allt om multipel skleros (MS)

Vi vet inte i dag vad det är som orsakar multipel skleros, inte heller vad som gör att vissa, ofta unga personer, drabbas av sjukdomen. Vad vi däremot får ökad kunskap om är hur man kan lindra och behandla MS, även om sjukdomen fortfarande inte går att bota.

Annons:
Kronisk migrän
24 november, 2021 Hjärnan & Nerver Rekommenderad

Kronisk migrän

Drabbas du av kronisk migrän betyder det att du nästan dagligen måste tampas med din migrän, något som kommer att påverka dig i din vardag. Idag finns det dock goda behandlingsalternativ för dig som har kronisk migrän. Även möjlighet att få hjälp av neurologer online har nu lanserats.

Behandla din depression i hemmet – med ny medicinfri depressionsbehandling
20 februari, 2020 Depression & Ångest Rekommenderad

Behandla din depression i hemmet – med ny medicinfri depressionsbehandling

En ny, medicinfri depressionsbehandling som innehåller ett hjärnstimulerande headset finns nu att köpa i Sverige. Det svenska företaget, Flow Neuroscience, som specialiserar sig på medicinska enheter har lanserat den första, och enda, medicinskt godkända behandlingen för hemmabruk i sitt slag i Europa för att hjälpa de 4 procent av befolkningen som lider av depression.

Annons:
Trotsbeteende alternativt PDA (Pathological Demand Avoidance) hos barn och unga
9 juli, 2024 Barn & Graviditet

Trotsbeteende alternativt PDA (Pathological Demand Avoidance) hos barn och unga

Diagnosen trotssyndrom har länge varit föremål för debatt inom psykologin. Maria Bühler, en auktoritet inom klinisk psykologi och neuropsykologi, reflekterar över utmaningarna med att diagnosticera och bemöta trotssyndrom hos barn och unga. PDA (Pathological Demand Avoidance) kan vara en alternativ ingång till problematiken. Genom sin erfarenhet och forskning lyfter Maria Bühler fram vikten av att förstå bakomliggande orsaker till beteenden och ifrågasätter nyttan av enbart diagnostiska etiketter.

Utmanande med sällsynta genetiska sjukdomar
28 februari, 2024 Hjärnan & Nerver

Utmanande med sällsynta genetiska sjukdomar

Hjärnan och nervsystemet är extremt komplext. När mutationer (förändringar) i generna sker kan det trassla till det än mer och problem kan uppstå. Den ovanliga genetiska sjukdomen spinocerebellär ataxi gör att den drabbade får problem att gå.

Annons:
Vilka faller för konspirationsteorier?
10 januari, 2024 Bättre hälsa

Vilka faller för konspirationsteorier?

Forskare från Linköpings universitet har utforskat kopplingen mellan sanningsrelativism och benägenheten att omfamna konspirationsteorier. Resultaten av studierna pekar på att individer som främst litar på sin magkänsla för att avgöra sanning och lögn är mer benägna att acceptera konspirationsteorier. Denna slutsats har potential att kasta ljus över den pågående diskussionen om sanning, desinformation och hur människor reagerar på vilseledande information.

Högkänslighet – leva i en överväldigande värld
29 december, 2023 Hjärnan & Nerver

Högkänslighet – leva i en överväldigande värld

I dagens samhälle, där allt fler lider av överstimulering, ökad psykisk ohälsa, ångest och depression, blir det allt viktigare att förstå sig själv och sina egna behov för att hitta balans. Åsa Vikman, författare till boken "Handbok för högkänsliga," hade önskat att en liknande bok hade funnits när hon var yngre. Genom att vara medveten om sin eventuella högkänslighet och lära sig hantera den på ett konstruktivt sätt, kan man förstå sina egna behov och hur man ska ta hand om sig själv.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: