Ange ditt sökord

Annons:
Hjärnan & Nerver

Hjärnan & Nerver

Hjärnan är ett fantastiskt organ som är otroligt anpassningsbar och har möjligheten att återhämta sig efter skador.

Migrän – symtom, orsak och behandling
8 januari, 2024 Hjärnan & Nerver Rekommenderad

Migrän – symtom, orsak och behandling

Migrän kännetecknas av attacker av sprängande huvudvärk som kan pågå mellan ett till tre dygn. Ofta sitter värken vid ena ögat eller på ena sidan av huvudet. Vanliga symtom vid ett migränanfall är överkänslighet mot ljud och ljus och illamående.

Allt om spasticitet efter stroke  – orsak, symtom och behandling   
18 juni, 2024 Hjärnan & Nerver Rekommenderad

Allt om spasticitet efter stroke – orsak, symtom och behandling  

Spasticitet är en komplikation efter stroke som innebär kraftiga muskelsammandragningar. Det kan leda till smärta, kramper och försämrad förmåga att styra sina muskler samt kroppsdelar som då hamnar i felställning. Fysioterapi i kombination med injektion av muskelavslappnande läkemedel har visat sig ha god effekt på spasticitet. Dock är det endast cirka 15 procent av de som skulle ha nytta av den kombinerade behandlingen som får den.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Allt om multipel skleros (MS)
22 maj, 2023 Hjärnan & Nerver Rekommenderad

Allt om multipel skleros (MS)

Vi vet inte i dag vad det är som orsakar multipel skleros, inte heller vad som gör att vissa, ofta unga personer, drabbas av sjukdomen. Vad vi däremot får ökad kunskap om är hur man kan lindra och behandla MS, även om sjukdomen fortfarande inte går att bota.

Annons:
Kronisk migrän
24 november, 2021 Hjärnan & Nerver Rekommenderad

Kronisk migrän

Drabbas du av kronisk migrän betyder det att du nästan dagligen måste tampas med din migrän, något som kommer att påverka dig i din vardag. Idag finns det dock goda behandlingsalternativ för dig som har kronisk migrän. Även möjlighet att få hjälp av neurologer online har nu lanserats.

Behandla din depression i hemmet – med ny medicinfri depressionsbehandling
20 februari, 2020 Depression & Ångest Rekommenderad

Behandla din depression i hemmet – med ny medicinfri depressionsbehandling

En ny, medicinfri depressionsbehandling som innehåller ett hjärnstimulerande headset finns nu att köpa i Sverige. Det svenska företaget, Flow Neuroscience, som specialiserar sig på medicinska enheter har lanserat den första, och enda, medicinskt godkända behandlingen för hemmabruk i sitt slag i Europa för att hjälpa de 4 procent av befolkningen som lider av depression.

Annons:
Lustgas: användning, risker & konsekvenser
28 oktober, 2024 Luftvägarna & Allergi

Lustgas: användning, risker & konsekvenser

Lustgas används som smärtlindring inom vården men har även blivit allt vanligare som berusningsmedel bland ungdomar. Användning av lustgas på fel sätt kan ge många allvarliga effekter, såsom medvetslöshet, köldskador och blodproppar i lungor och hjärta.

Risker med ADHD-läkemedel
23 oktober, 2024 Hjärnan & Nerver

Risker med ADHD-läkemedel

Antalet ADHD-diagnoser i Sverige har ökat kraftigt de senaste åren, vilket väcker frågor om diagnostik, behandling och potentiella risker med läkemedelsbehandling. Denna artikel undersöker den aktuella situationen och belyser både fördelar och risker med ADHD-medicinering.

“Hjärnan & jaget: En neurokirurgs tankar om medvetandet”
15 september, 2024 Hjärnan & Nerver

“Hjärnan & jaget: En neurokirurgs tankar om medvetandet”

Om jaget, minnet och den fria viljan existerar är de sannolikt produkter av komplexa interaktioner mellan olika hjärnregioner och nätverk. Vår förståelse fortsätter att utvecklas, men många frågor kvarstår olösta och kräver fortsatt forskning. När neurokirurgen Rickard L. Sjöberg opererar brukar han föreställa sig hjärnan som en maskin utan själ, men filosofiskt och neurovetenskapligt inser han att de har ett samband.

Annons:
Trotsbeteende alternativt PDA (Pathological Demand Avoidance) hos barn och unga
9 juli, 2024 Barn & Graviditet

Trotsbeteende alternativt PDA (Pathological Demand Avoidance) hos barn och unga

Diagnosen trotssyndrom har länge varit föremål för debatt inom psykologin. Maria Bühler, en auktoritet inom klinisk psykologi och neuropsykologi, reflekterar över utmaningarna med att diagnosticera och bemöta trotssyndrom hos barn och unga. PDA (Pathological Demand Avoidance) kan vara en alternativ ingång till problematiken. Genom sin erfarenhet och forskning lyfter Maria Bühler fram vikten av att förstå bakomliggande orsaker till beteenden och ifrågasätter nyttan av enbart diagnostiska etiketter.

Sju tecken på Alzheimer
20 mars, 2024 Hjärnan & Nerver

Sju tecken på Alzheimer

I Sverige har drygt 100 000 personer Alzheimers sjukdom, vilket är den mest utbredda formen av demenssjukdom. Dess utveckling är smygande och diagnosen svår att fastställa tidigt. En ökad förståelse för sjukdomens tidiga tecken och riskfaktorer är avgörande för att möjliggöra tidigt ingripande och förbättrad livskvalitet för patienter.

NPF-familjers dagliga kamp
12 mars, 2024 Barn & Graviditet

NPF-familjers dagliga kamp

Barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) och deras familjer kämpar dagligen med att få adekvat stöd från samhället. De ställs inför utmattning och sjukskrivning i hög grad. Denna artikel belyser de utmaningar som NPF-familjer möter och föreslår lösningar för att förbättra deras situation. Det är dags att sätta NPF-frågan högt på den politiska agendan.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: