Fråga Doktorn

Ställ fråga!

Hej! Jag har under flera år haft problem med mitt blodvärde. Man sa att det berodde på järnbrist så jag behandlades för det och fick järn genom infusioner och då steg mitt blodvärde till 126. Jag har idag ingen järnbrist men trots det Hb 111. Hur ska jag resonera? Jag känner mig frusen och trött. //Frida, 27 år

Allmänläkare - Anders Halvarsson
Bild för Allmänläkare - Anders Halvarsson

Hej Frida! Har man blodvärde på 111 och symtom som du beskriver måste man gå vidare med ane-miutredningen. Förutom att man ser på järnhalten och andra värden som här hör till i dina röda blodkroppar bör man även se på hur det ligger till med dina värden beträffande B12 och Folsyra. Antingen tappar du för mycket blod eller så är det något problem med blodproduktionen! Med tanke på dina symtom bör man även se på din ämnesomsättning så att inte den har blivit för låg.

1 månad 1 vecka sedan

Hej, Är det farligt att flyga, då man har hjärtklappsfel? Hälsningar från Sylvia, 80

Allmänläkare - Anders Halvarsson
Bild för Allmänläkare - Anders Halvarsson

Hej Sylvia! Det är nog bra om du hör med din behandlande läkare innan du köper en flygbiljett. Även om det i våra moderna passagerarflyg är en tryckkabin motsvarar det ändå att man relativt snart kommer upp på en höjd som motsvarar 2 000-2 500 meter. Då kan det hos personer med olika typer av hjärtfel bli så att man känner av den ökande hjärthastigheten eller till och med få tryck över bröstet som vid kärlkramp, samt att man blir yr i huvudet och till och med kan svimma. Hör med din läkare innan du åker!

1 månad 2 veckor sedan

Är det normalt att hjärtat bara helt plötsligt kan slå ett antal snabba slag några sekunder, för att sedan återgå till lugnt tempo igen? Bernt, 70

Allmänläkare - Anders Halvarsson
Bild för Allmänläkare - Anders Halvarsson

Hej Bernt! Skulle tro att de flesta av oss något mognare och äldre människor kan ha märkt att hjärtat ”skuttat till” vid enstaka tillfällen. Blir det längre rusningsperioder skall man undersöka vilken typ av hjärtrusning eller arytmi det man handla om för att ta ställning till om det behövs behandlas eller inte. Man ser i första hand på en vanligt EKG hur det kan se ut eller ännu bättre att man följer ett långtids-EKG på ett eller två dygn. Man kopplar då på en eller ett par elektroder från bröstet som kopplas till en liten dosa som man hänger i ett snöre kring halsen exempelvis. Efter avtalad tid lämnar man in utrustningen och det görs en analys av hjärtats aktivitet. I samband med första läkar-undersökningen tar man även några blodprover och ser då förutom på blodvärdet HB även på ämnesomsättningen och således på värdena från sköldkörteln. En förhöjd funktion kan nämligen förorsaka hjärtrusningar 

2 månader 17 timmar sedan

Om en kvinna har ett blodtryck på 105/120. Vad beror det höga undertrycket på? Mvh, Malin, 29 år

 
Allmänläkare - Anders Halvarsson
Bild för Allmänläkare - Anders Halvarsson

Hej Malin! Vi brukar säga eller skriva det högre systoliska värdet först och det diastoliska därefter. Således i ditt fall 120/105. Det första man måste göra är att försäkra sig om att det är rätt värde ta-get med, en som vi säger, rätt och kalibrerad utrustning vid upprepade tillfällen. Helst bör man då göra en 24-timmars blodtrycksmätning. Jag utgår ifrån att du varit på en läkarundersökning och fått berätta hur det allmänna hälsotillståndet är! Bra eller har du symtom som gör att du inte mår bra? Stämmer värdet 120/105 innebär detta ett lågt eller ”smalt” pulstryck på 15 mm. Pulstrycket är således skillnaden mellan det övre och lägre värdet. Och brukar ligga mellan 40 och 60 mm. Skulle ditt beskrivna värde vara rätt skulle det kunna tyda på en klar hjärtsvikt eller trånga förhållanden på hjärtklaffen som går ut i aorta, kroppspulsådern. Om så skulle vara fallet i dina unga år borde du absolut ha tecken på exempelvis mycket dålig ork och kondition! Vid läkarundersökningen lyssnar man på hjärtat, ser på ett blodprov BNP, tar ett EKG liksom beställer en ultraljudsundersökning av hjärtat med dess klaffsystem om man nu skulle misstänka symtom således på hjärtsvikt och/eller fel på klaffen.

2 månader 1 vecka sedan

Tänkte kolla hur många procents risk det är att ärva hjärtfel från sina egna föräldrar? För jag har läst lite om det och en del stämde väldigt mycket in på mig. Därför skulle det vara skönt att veta ungefär hur stor risken kan vara för att ha ärvt hjärtfel. //Yusef, 23

Allmänläkare - Anders Halvarsson
Bild för Allmänläkare - Anders Halvarsson

Då det finns ett flertal typer av hjärtfel rekommenderar jag dig att tala med någon som vet vilka typer av hjärtfel dina anhöriga har eller har haft.

9 månader 3 veckor sedan

På kort tid har två av våra bästa skidåkare drabbats av förmaksflimmer. Min fråga är om extremt hård träning kan vara orsaken till problemet? Den här gruppen av idrottsmän står under regelbunden läkarkontroll, kan man inte där se i förväg vad som kan hända? Kan man utan risk fortsätta träna och tävla som förr? Torbjörn, 40

Allmänläkare - Anders Halvarsson
Bild för Allmänläkare - Anders Halvarsson

När man är mycket högpresterande, som våra skidåkare eller andra idrottare, tycks det vara så att man har lite lättare att kunna få dessa förmaksflimmerattacker än vad mera ”normalmotionerande” människor får. Obs, kan dock drabba vem som helst i sig. Man följer ju dessa elitsportande personer med EKG som i de flesta fall är helt normala. Får man en liten smygande virusinfektion exempelvis kan det i samband med kraftansträngningen utlösa ett förmaksflimmer. Man ser ju förstås också på bilden av hur sköldkörteln fungerar. Begynnande överfunktion? När då infektionen har läkt ut och man ser att det är helt normala EKG-kurvor kan man i långsamt stigande grad öka på sin träning och så småningom tävlande igen.

11 månader 4 veckor sedan

Hej. Efter massiv antibiotikaanvändning efter att ha fått flera infektioner efter hjärtklaffbyte, blev jag laktos- och glutenintolerant. Varför då? Jag hade inga sådana problem innan operationen. Hasse, 64 år

Allmänläkare - Anders Halvarsson
Bild för Allmänläkare - Anders Halvarsson

Svårt att entydigt svara på, men vid massiva antibiotikabehandlingen ändras bakteriefloran i tarmen åtminstone tillfälligt. Frågan som vi ju inte kan få svar på är om det skulle ha kommit i alla fall.

11 månader 4 veckor sedan

Hej, hur är det möjligt att ett högt HDL och ett normalt LDL parat med ett normalt Triglyceridevärde ger ett högt och ej acceptabelt totalt kolesterolvärde? Jag är inte ensam att bli förbryllad inför detta faktum. Mvh, Bo Johnson 

Allmänläkare - Anders Halvarsson
Bild för Allmänläkare - Anders Halvarsson

Blodfetterna består av olika fraktioner av fettämnen som kan se klart olika ut och ligga utanför normala mätvariabler. Håller med om att det är förbryllande i vissa fall.

12 månader 1 dag sedan

Det förs fram i vissa media att rödbetsjuice ska vara bra för hjärta/kärl. Finns det forskning som visar sådana resultat? Karl, 50

Allmänläkare - Anders Halvarsson
Bild för Allmänläkare - Anders Halvarsson

Då det innehåller nitrat har det visat sig att det sänker blodtrycket och även kan ge bättre uthållighet i musklerna. Det forskas nu vidare på detta. Man får också i sig en hel del andra nyttiga ämnen. Äter man rödbetor får man dessutom en klar mättnadskänsla på köpet!

1 år 2 månader sedan

Hej. Jag är en kvinna på 73 år. Jag äter Metoprolol och Amlodipin mot högt blodtryck och har ätit medicin mot blodtrycket sedan jag var i 40-årsåldern. Nu undrar jag varför jag har fått så hög puls på morgnarna, innan jag överhuvudtaget gjort något speciellt; tagit min medicin, fikat och sitter framför TVn Tacksam för svar. /Maj-Dol, 73 år

Allmänläkare - Anders Halvarsson
Bild för Allmänläkare - Anders Halvarsson

Tabletten Metoprolol är en så kallad betablockerare och har den effekten att den tar ned pulsen, varför kanske man kan känna av lite ökad puls innan man tar den nya omgången med tabletten igen. Här kan man tala med sin läkare om att eventuellt dela på dosen till morgon och kväll eller öka på doseringen betablockerare med en så kallad depåfunktion, en tablett där utsöndringen ut i kroppen går mera långsamt och sitter i lite längre. Resultatet kan då mycket väl bli att du slipper besvär på morgonsidan. Jag utgår också ifrån att man kontrollerat din funktion när det gäller sköldkörteln så att det inte föreligger någon tendens till överfunktion.

1 år 5 månader sedan
 

Veckans fråga

Brukar du ta selfies?

Nyhetsbrev

E-postadress