Ange ditt sökord

Annons:

Vuxenacne?

Hej!
Jag är en tjej på 28 år som de senaste åren fått mer och mer besvär med acne, främst runt munnen och hakan. Jag rör på mig och äter hälsosamt och stressar inte. Nu har jag bestämt mig för att göra något åt detta problem men jag vet inte vad. På vissa "doktors-sajter" har kvinnor med liknande problem fått råd att använda hormonpreparatet Diane, men jag är tveksam till att använda hormoner då jag ej är i behov av prev. medel, och är rädd för biverkningar. Rouccatan verkar vara alldeles för avancerat för min åkomma. Jag har hört talas om olika preparat man baddar huden med men min hy är så känslig att jag är rädd att jag irriterar den med starka preparat. Vad säger du? Aknen förvärras en vecka innan menstruation och håller sig förvärrad i ca 2-3 v. Jag har alltid mörkröda fläckar runt haka och mun, även då jag inte har infekterade finnar. Jag använder en rengörings gel från "Roc" och även dagkräm därifrån (för aknebenägen hy). Jag sminkar inte de infekterade områdena och jag röker inte.
Jag vore hemskt tacksam för Din hjälp!

Svar till signaturen KR.
Det du beskriver kan vara Rosacea, en hudsjukdom som sitter i talgkörtlarna och liknar acne men ofta också har rodnad och ökat antal små blodkärl samt papler (betyder små röda knottror) och pustler ( betyder varblåsor). Rosacea kallas iband "den vuxna kvinnans acne".
Behandlingen av Rosacea är i första hand lokalt med en kräm som innehåller metronidazol.(ex Flagylkräm eller Elysolkräm). Om man inte får tillräcklig effekt av detta får man behandla med tetracykliner i tablettform. Ofta får man en försämring vid användande av alkohol och starka kryddor som vidgar blodkärlen.

Läs vanliga frågor och svar om Rosacea.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 17 april, 2001

Liknande frågor

Hud & Hår

Problem med mycket förhud

Hej! Jag har väldigt mycket förhud. Dels är det svårt att använda kondom och dels svullnar den ganska ofta efter sex. Jag har kontaktat vårdcentralen om detta men de har inte kunnat ge mig något vettigt svar alls, inte ens vem som ska kontaktas. Så nu undrar jag: vad ska jag göra? Vem kontaktar jag?

Hud & Hår

Kan hund bära på människoskabb?

Kan hund bära på människoskabb? Jag undrar hur man behandlar hunden om familjen drabbats av skabb (människoskabb). Kläder ska tvättas och möbler och mattor tvättas eller vädras i flera dygn. Hur gör man med hunden? Kan den bära skabb som sedan återsmittar?

Hud & Hår

Ansiktskräm mot torr hud

Jag är en 22 årig tjej som efter många års besvär äntligen blivit av med min eländiga acne. Jag har så långt som jag kan minnas varit på jakt efter rätt hudvårdsprodukter och hittade tillslut en ansiktstvätt som funkar utmärkt för just rengöring. Problemet är bara att jag blir så torr, och därför söker jag nu en ansiktskräm. Vill helst inte använda mig utav feta ansiktskrämer, har du tips på någon tunn men återfuktande ansiktskräm?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.