Ange ditt sökord

Annons:

Vuxenacne?

Hej!
Jag är en tjej på 28 år som de senaste åren fått mer och mer besvär med acne, främst runt munnen och hakan. Jag rör på mig och äter hälsosamt och stressar inte. Nu har jag bestämt mig för att göra något åt detta problem men jag vet inte vad. På vissa “doktors-sajter” har kvinnor med liknande problem fått råd att använda hormonpreparatet Diane, men jag är tveksam till att använda hormoner då jag ej är i behov av prev. medel, och är rädd för biverkningar. Rouccatan verkar vara alldeles för avancerat för min åkomma. Jag har hört talas om olika preparat man baddar huden med men min hy är så känslig att jag är rädd att jag irriterar den med starka preparat. Vad säger du? Aknen förvärras en vecka innan menstruation och håller sig förvärrad i ca 2-3 v. Jag har alltid mörkröda fläckar runt haka och mun, även då jag inte har infekterade finnar. Jag använder en rengörings gel från “Roc” och även dagkräm därifrån (för aknebenägen hy). Jag sminkar inte de infekterade områdena och jag röker inte.
Jag vore hemskt tacksam för Din hjälp!

Svar till signaturen KR.
Det du beskriver kan vara Rosacea, en hudsjukdom som sitter i talgkörtlarna och liknar acne men ofta också har rodnad och ökat antal små blodkärl samt papler (betyder små röda knottror) och pustler ( betyder varblåsor). Rosacea kallas iband "den vuxna kvinnans acne".
Behandlingen av Rosacea är i första hand lokalt med en kräm som innehåller metronidazol.(ex Flagylkräm eller Elysolkräm). Om man inte får tillräcklig effekt av detta får man behandla med tetracykliner i tablettform. Ofta får man en försämring vid användande av alkohol och starka kryddor som vidgar blodkärlen.

Läs vanliga frågor och svar om Rosacea.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 17 april, 2001 Publicerad: 17 april, 2001

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: