Ange ditt sökord

Annons:

Torsten Olbers

Professor i metabol kirurgi

Metabol kirurgi

Torsten Olbers är professor i kirurgi vid Linköpings universitet. Olbers nationella och internationella rykte härrör från att kombinera arbete inom klinisk aktivitet med kontinuerlig akademisk produktivitet.

Olbers forskningsområde är behandling av svår fetma och metabol sjukdom. Många mekanismer finns för att bibehålla vikten, även när den är för hög. Denna ”termostat” påverkas både av gener och miljö, där benägenheten varierar mellan individer. Tillspetsat är det generna som bestämmer vem som utvecklar fetma, medan samhället avgör hur många som gör det.

Positiva effekter på flera sjukdomar gör att vi nu börjar använda operation som behandling för diabetes typ 2, sömnapné och förebygga cancer, vilket benämns Metabol kirurgi. I ett svenskt forskningsprojekt- AMOS- utvärderas värdet av kirurgisk behandling för svår fetma i redan i tonåren.

Klicka här för att läsa mer om Olbers forskning och publikationer. 

Text om Torsten Olbers hämtad från Linköpings universitet. 

Senaste granskade artiklar

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: