Ange ditt sökord

Annons:

vuxenacne?

Jag har fått besked om att jag har vuxenacne. Men jag kan inte riktigt förstå det. Jag har problem med talg som samlar sig djupt in i huden och orsakar större myggbetts liknande svullnader. Det finns ingen egentligen inflammation och inget utgångshål. Toppen torkar och fjällar av och så håller det på i veckor/månader tills att det är öppet ner till själva talgkulan. Först när den trillat ut läker allt igen men jag har då fått ytterligare ett ärr. Det enda som verkar ha någon effekt är antibiotika men när jag slutar med den kommer allt tillbaka igen. Jag är mycket trött på det och det är väldigt besvärande eftersom jag ofta föreläser. Inte särskilt kul att stå där med prickar över hela ansiktet när man är 40 år gammal.

Svar till signaturen Vuxen kvinna
På din beskrivning låter det som acne tarda vilket alltså inte är så ovanligt. Om du prövat flera behandlingsomgångar med antibiotika utan påtaglig bestående effekt kanske du skulle få bättre effekt av Roaccutan, ett licenspreparat som endast hudspecialister får skriva ut. Jag har skrivet mycket om detta läkemedel i tidigare svar.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 21 maj, 2002 Publicerad: 21 maj, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: