Ange ditt sökord

Annons:

Vuxenacne

Hej!
Jag är 30 är gammal och har acne som jag har svårt att bli av med. Den återkommer hela tiden speciellt före mensen. Jag undrar hur länge man ska behandla acnen med tex Basiron? Ska man fortsätta även efter att acnen har försvunnit och isåfall hur länge?
Hjälper det att gå och få ansiktsbehandlingar, eller räcker det med att man använder peeling hemma och en ansiktsmask tex?
Vilken typ av hudkräm till ansiktet är bra att använda, jag har normal till fet hy? Ska det vara en kräm med A-vitamin i?
Det känns som om jag har provat det mesta men blir aldrig av med acnen helt så jag är tacksam för ett bra råd!

Hej!
Vuxenacne är ofta hormonellt betingad och kan vara sämre vid mens som du beskriver. Om du får bort acnen med basiron så kan du sluta behandla. Ansiktsbehandlingar och ansiktsmasker kan ha viss effekt på mycket lindrig acne, men är inte att betrakta som läkemedel och har ingen stark effekt. Mjukgörande kräm kan gärna innehålla propylenglykol (se Apotekets receptfria sortiment) som förebyggande mot follikuliter (=hårsäcksinflammationer), ses ibland i ansiktet tillsammans med acne. A-vitamin har ingen verkan alls, det är ofta väldigt små mängder, det är A-vitaminsyra som är effektivt mot acne (tex kräm Aberela, receptbelagt). Husläkaren kan skriva ut effektivare acnemedel om du inte lyckas med basiron.
FN
Läs mer om propylenglykol - "Propylenglykol i mjukgörande hudprodukter" författad av Docent Jan Faergemann - på www.propyless.nu.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: