Ange ditt sökord

Annons:

Vuxenacne?

Hej,
Jag är en tjej på 26år och hoppas att du kan hjälpa mig. Jag har mer problem med min hy nu än vad jag hade som tonåring. Då längtade jag tills jag skulle bli “vuxen” och slippa dålig hy….
Nu har jag mycket pormaskar och får enstaka finnar som håller i sig och inte vill försvinna. Jag blir lätt torr och då nästan flagnar huden av, samtidigt som jag blir fet och huden glänser. Jag är alltså torr och har fet hy under. Så ofta ser jag flammig ut i ansiktet och är ofta röd vid finnar och där jag är torr.
Jag har använt rejuvi ett märke från en hudvård salong och det hjälpte lite, men inte tillfredställande. Nu undrar jag om du har något förslag på vad jag kan göra eller vilka produkter jag kan använda. Är det några produkter som jag ska hålla mig i från..? Hur är det med smink… något märke som inte förvärrar besvären? Det är ju en oändlig marknad ute på hudvårdsprodukter och jag vill inte chansa mer. Jag läste lite om att a-vitamin kunde hjälpa mot pormaskar, men vilka märken eller produkter kan jag då använda. Just nu använder jag L300 nattkräm från Apoteket och den fungerar sådär. Är Skinoren bra och var kan jag köpa det i så fall?
Tacksam för lite hjälp.

Svar till signaturen Pia.
Av din beskrivning av dina symtom är det svårt för mig att bedöma om du har en acne vulgaris d.v.s en acne som debuterar i vuxen ålder, vilket finns, eller om du har en rosacea. Behandlingen skiljer sig mellan dessa två hudsjukdomar. För rosacea talar att du tycker du har röd flammig hud vilket är ett delsymtom vid rosacea.
Om man har en acne med pormaskar och finnar är A-vitaminsyra lokalt ett utmärkt läkemedel ( Aberela gel/kräm) men detta är receptbelagt, däremot retar detta medel huden för mycket vid behandling av rosacea. Skinoren är också ett läkemedel(receptbelagt) mot acne med mild men god effekt. När det gäller olika kosmetika har jag faktiskt inga synpunkter. Man får pröva sig fram till något som passar just en själv.
Det är svårt att ge råd då jag inte vet vilken av ovan diskuterade hudsjukdomar du har. Se dermatologens patientinformation nr 2 samt flera tidigare frågor och svar om rosacea.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 20 mars, 2002 Publicerad: 20 mars, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: