Ange ditt sökord

Annons:

von rekcklinghausen

Min fråga.Vad är detta för sjukdom,Är den farlig går den
att bota.Vore tacksam för svar orolig.

Svar till signaturen Jan-Olof Jansson
Von Recklinghausens sjukdom eller som den också kallas Neurofibromatos Typ I, är en ärftlig sjukdom men uppträder också ofta spontant genom så kallad mutation.
Symtomen kan variera mycket. I tidig barndom ses så kallade café au lait fläckar som är ljusbruna> 5 mm stora fläckar på bål. Fräknar ses ofta i armhålorna. Efter några år utvecklas en sorts godartade hudtumörer som kallas neurofibrom, små mjuka hudfärgade centimeterstora upphöjningar i huden. Man kan vidare ha förändringar i ögon och även i inre organ. Symtomen och utbredning av hudförändringar varierar väldigt mycket mellan olika personer. Ibland kan koncentrationssvårigheter uppträda under tonåren. Sjukdomen är inte "farlig" men kan ibland ge förändringar i inre organ som kan ge allvarliga symtom. Det finns inget botemedel.
Socialstyrelsen har på sin hemsida information om flera så kallade genodermatoser dit denna sjukdom hör. Läs mer dår www.sos.se

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 22 juli, 2002 Publicerad: 22 juli, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: