Ange ditt sökord

Annons:

Vitiligo eller hormonerna?

Min mamma fick i 30-års åldern (ca 1 år efter min storebror föddes) en vit tuss i håret som upptäcktes av hennes frisör. Därefter under ett ganska snabbt förlopp tappade hon all pigment hon hade (förutom i ögonen). Det var tydligen inte alls så för henne som det beskrivs här med vita fläckar som kom och gick på huden utan mer som att hon "bleknade" helt och hållet. Eftersom min mamma inte lever längre så kan jag inte ställa fler frågor till henne. Jag själv föddes efter att hon blivit "vit" och har inte tänkt så mycket på detta förrän nu, när jag är 36 år och fått en hormonrubbning i sköldkörteln (Hypotyreos). Det sas då (1962) att det förmodligen var en hormonförändring i samband med förlossningen som gjorde att hon tappade pigmentet. Kan det stämma eller kan det vara Vitiligo hon hade? Eller något helt annat? Funderar ganska mycket på detta nu.
MVH Susanne

Hej!
Vitiligo är ofta ärftligt. Det kan i vissa fall yttra sig som det gjorde hos din mamma. Det finns också ett samband med andra sk autoimmuna sjukdomar, tex hypothyreos. Det kan ju alltså ha varit både hypothyreos och vitiligo i din mammas fall.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 1 januari, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: