Ange ditt sökord

Annons:

Vitiligo

Hej
Har precis fått diagnosen vitiligo av min hudläkare, känner mig helt förkrossad. Har vita fläckar i nästan hela ansiktet och oroar mig för att det ska bli mer! Har haft ett mycket tråkigt år med en nära anhörigs bortgång och mycket annan stress, kan det ha inverkat?
Och är det vanligt att man mår så dåligt psykiskt av diagnosen?
Hälsningar Lilli

Hej!
Du kan läsa en bra information om vitiligo på dermatologens patientinformation. Ja, det kan finnas ett samband mellan stress och vitiligo. Ju mörkare hudtyp man har, desto mer syns vitiligofläckarna och upplevs då också som mer besvärande av de flesta. I länder där lepra ("spetälska") finns, är det särskilt besvärligt att få vitiligo eftersom vita fläckar även ses vid lepra. Sök läkare och tala igenom hur man bäst ska se på framtiden beträffande vitiligon i just ditt fall.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: