Ange ditt sökord

Annons:

Vitiligo

Hej! Jag ”lider” av sjukdomen Vitiligo. För några år sedan besökte jag en läkare på Hudmottagningen där jag bor och han sa att sjukdomen kan ha något med sköldkörteln och bukspottskörteln att göra. Kanske inte att jag själv har något fel på dessa, men att man kan ha någon nedärvd gen som kan orsaka felet. Stämmer detta?
Läste på en annan hemsida om Vitiligo där det står att man kan försöka behandla genom att äta Folsyra och Betolvex. Läkaren på det sjukhus jag tillhör (Småland) var ganska ovillig att hjälpa till. Tyckte jag skulle ta reda på detta själv och återkomma. Den rekommenderade dosen finns inte att köpa receptfritt på apoteket. Om detta nu skulle vara OK att testa ska man då sola samtidigt? Och är det då vanligt solarie som gäller eller är det speciell solterapi. Har vita fläckar på händer, armbågar, armhålor, bröstben, fötter. Jag ser för varje sommar att det ökar. Tacksam för svar.
Hälsningar Kicki

Det är riktigt att vitiligo ibland kan vara kopplat till diabetes, rubbning i sköldkörteln eller en speciell sorts anemi och att det i så fall är ärftligt betingat.
Hos 70% av patienter med vitiligo finns dock ingen sådan kopplig.
För flera år sedan kom en rapport som talade för att B-12 och Folsyra kunde hjälpa mot vitiligo men en stor ny undersökning har visat att det inte hjälper. Jag tycker inte du skall pröva dessa vitaminer.
Du kan däremot försöka sola på fläckarna, både vanlig sol (UVA+UVB) och solarium (bara UVA) kan hjälpa.
Inom forskningen pågår många studier om nya behandlingar vid vitiligo, så det kommer nog något snart som faktiskt hjälper.
Ha hopp!!

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 30 juni, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: