Ange ditt sökord

Annons:

“Vitfläckig” mun!

Hej Ylva,
För cirka 7 månader sedan märkte jag att en vit fläck på min underläpp hade dykt upp,och nu har jag även en vit rand på läppen bredvid fläcken.Det är pigments bortfall tror jag, men jag undrar om det finns NÅGOT man kan göra åt detta.Jag har provat ett flertal krämer som inte fungerar.
Tacksam för svar snarast.

Svar till signaturen "vita fläckar".
Om det vita området sitter på huden utanför själva det läppröda, så rör det sig troligen om vitiligo, "vitfläckssjuka". Vitiligo beror på att de pigmentbildande cellerna försvinner i huden, huden blir vit och lätt bränd i solen. Orsaken är okänd, ibland ses koppling till andra så kallade autoimmuna sjukdomar.
Idag finns ingen riktigt bra etablerad behandlingsmetod men många olika behandlingar finns, som ännu ej är klart utvärderade såsom transplantation av pigmntceller, behandling med B-vitamin och den mest använda metoden PUVA. Se i övrigt Dermatologens patientinformation nr 25 som handlar om vitiligo.
Om Du har ett begränsat område är mitt förslag att täcka med en hudfärgad kräm och undvika sol.
Om däremot de vita områdena sitter PÅ läppen är det inte vitiligo utan kan kanske vara talgkötlar.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 11 maj, 2001 Publicerad: 11 maj, 2001

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: