Ange ditt sökord

Annons:

“Vitfläckig” mun!

Hej Ylva,
För cirka 7 månader sedan märkte jag att en vit fläck på min underläpp hade dykt upp,och nu har jag även en vit rand på läppen bredvid fläcken.Det är pigments bortfall tror jag, men jag undrar om det finns NÅGOT man kan göra åt detta.Jag har provat ett flertal krämer som inte fungerar.
Tacksam för svar snarast.

Svar till signaturen "vita fläckar".
Om det vita området sitter på huden utanför själva det läppröda, så rör det sig troligen om vitiligo, "vitfläckssjuka". Vitiligo beror på att de pigmentbildande cellerna försvinner i huden, huden blir vit och lätt bränd i solen. Orsaken är okänd, ibland ses koppling till andra så kallade autoimmuna sjukdomar.
Idag finns ingen riktigt bra etablerad behandlingsmetod men många olika behandlingar finns, som ännu ej är klart utvärderade såsom transplantation av pigmntceller, behandling med B-vitamin och den mest använda metoden PUVA. Se i övrigt Dermatologens patientinformation nr 25 som handlar om vitiligo.
Om Du har ett begränsat område är mitt förslag att täcka med en hudfärgad kräm och undvika sol.
Om däremot de vita områdena sitter PÅ läppen är det inte vitiligo utan kan kanske vara talgkötlar.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 11 maj, 2001

Liknande frågor

Hud & Hår

Problem med mycket förhud

Hej! Jag har väldigt mycket förhud. Dels är det svårt att använda kondom och dels svullnar den ganska ofta efter sex. Jag har kontaktat vårdcentralen om detta men de har inte kunnat ge mig något vettigt svar alls, inte ens vem som ska kontaktas. Så nu undrar jag: vad ska jag göra? Vem kontaktar jag?

Hud & Hår

Kan hund bära på människoskabb?

Kan hund bära på människoskabb? Jag undrar hur man behandlar hunden om familjen drabbats av skabb (människoskabb). Kläder ska tvättas och möbler och mattor tvättas eller vädras i flera dygn. Hur gör man med hunden? Kan den bära skabb som sedan återsmittar?

Hud & Hår

Ansiktskräm mot torr hud

Jag är en 22 årig tjej som efter många års besvär äntligen blivit av med min eländiga acne. Jag har så långt som jag kan minnas varit på jakt efter rätt hudvårdsprodukter och hittade tillslut en ansiktstvätt som funkar utmärkt för just rengöring. Problemet är bara att jag blir så torr, och därför söker jag nu en ansiktskräm. Vill helst inte använda mig utav feta ansiktskrämer, har du tips på någon tunn men återfuktande ansiktskräm?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.