Ange ditt sökord

Annons:

viteligo?

hej Ylva! jag har fått en stor vit fläck under varje armhåla och eftersom jag har blivit brun nu under sommaren så syns det mycket markant, min faster har viteligo så nu undrar jag om det är det jag har fått och om det finns medicin mot viteligo? Jag köpte i utlandet nåt som hette geroxalen som skulle va bra för viteligo men som tas för en annan hudåkomma, men jag har inte vågat använda det.Jag skulle vilja ha lite råd och svar. mvh

Svar till Madelene
Det är ju svårt att säga för mig men vitiligo sitter ofta symmetriskt och en rätt vanlig lokalisation är armhålor. Om huden helt saknar pigment men i övrigt ser helt normal ut, kan det vara vitiligo. Visst arvanslag finns också för denna sjukdom. Geroxalen låter som ett psoralen, ett ämne som gör huden ljuskänslig. Du skriver inte om det är en tablett eller en kräm. Jag avråder från att använda läkemedelet på egen hand då huden blir mycket ljuskänslig och man lätt kan bränna sig om man sedan solar. Vi har idag ingen effektiv behandling mot vitiligo, det som används i Sverige är PUVA(psoralen + UVA) och transplantation av pigmentbildande celler. Se övrigt dermatologens patientinformation om vitiligo.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 3 september, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: