Ange ditt sökord

Annons:

Vitaminbrist orsaka eksem/allergi? – Följdfråga

Tack för svar.
Det lugnar, har känt mig så dålig när ej gett mat tätare, utan mera kört att äta ordentligt när det är mat. Du skriver benägenhet i hud och slemhinnor, visst har A-vitamin med hud och slemhinnor att göra? Är det därför barn får AD-droppar?
Vad händer om man inte skulle ge sin baby/sitt barn AD-vitamin?
Hur länge har det funnits?

Tack igen (en sista gång).

Visst kan vitaminbrist ge hudsymtom, men denna brist måste då vara mycket uttalad, så som man ibland kan se i utvecklingsländer. Brist på B-vitamin kan ge skör hud med tendens till sårbildning, en sjukdom som kallas kwashiorkor. A-vitaminbrist ger inte i första hand hudsymtom, däremot kan för mycket A-vitamin ge hudsymtom. D-vitamin ges för att förebygga rakitis "engelska sjukan". Med den allsidiga kost som svenska barn äter är risken obefintlig att vitaminbrist skall utvecklas. Jag tror man införde AD-droppar någon gång på 70-talet.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 15 december, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: