Ange ditt sökord

Annons:

A-vitamin och eksem

Jag har sett ett samband mellan intag av AD-droppar och mindre böjveckseksem, mindre soleksem och mjukare och smidigare hud.
A-vitaminen påverkar förutom synen även hud och slemmhinnor.
Kan A-vitamin därmed lindra besvär vid atopiskt eksem?
Påverkar D-vitamin huden?

Både A- och D-vitamin har en påverkan på huden och vissa hudsjukdomar. I samband med 1'a världskriget led soldaterna brist på näringsämnen och man upptäckte A-vitaminbrist och i samband med detta noterades tillkomst av vissa fjällande "hudförtjockningar". Trots att inte A-vitaminbrist förelegat vid olika hudsjukdomar som acne och psoriasis, har man prövat att behandla dessa med höga doser A-vitamin. Tyvärr för att få effekt var man tvungen att ge riktigt höga doser till förgiftningsnivå för att få effekt. Utifrån detta har Schweiziska läkemedelsbolaget Roche sen 50-talet forskat mycket kring A-vitaminlika ämnen och testat bortåt 2.000 olika ämnen och fått fram bla Neotigason mot psoriasis och Roaccutan mot svår acne. Dessa preparat har ingen effekt på eksem.
Ang D-vitamin upptäcktes lite av en slump att D-vitamintabletter hade effekt mot psoriasis, varvid Danska LEO läkemedel forskat fram Daivonex mot psoriasis. Men tyvärr har denna inte effekt mot eksem, men mot vissa andra hudsjukdomar. D-vitamin påverkar utmognaden av hudcellerna och till viss del produktionen av signalämnen i huden.
Vanliga AD-droppar i normaldos tror jag själv inte borde hjälpa mot atopiskt eksem, men tycker Du det är det väl bra. Eftersom det är fettlösliga vitaminer ska man absolut inte överdosera pga risk för förgiftningsbesvär.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 9 januari, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!