Ange ditt sökord

Annons:

Vita små “knottror” kring ögonen

Hej!

Jag heter Malin och är 28 år. Jag har genomgått en Gastric By-pass operation och rasat i vikt väldigt snabbt. Jag har nu fått en massa små vita knottror kring ögon och på kindbenen. Vad är detta och vad kan man göra för att få bort dom? Någon sa till mig att det är fettkulor?

Mvh Malin

Hej!
Det låter som milier, dvs små cystor i översta hudlagret. De innehåller keratin, dvs det material som bygger upp överhudens hornlager. Egentligen ska ju detta stötas bort regveölbundet, i samma takt som huden omsätts. Det finns ett tillstånd som kallas eruptiva milier, dvs massor av milier uppstår på kort tid. Jag har inte hittat någon referens om något fall som liknar ditt, och man vet egentligen inte varför man får milier. Praktiskt sett kan de tas bort hos hudläkare som helt enkelt öppnar dem, med nål eller laser, eller hos någon duktig hudterapeut. huvudsaken är att man använder en ytlig icke ärrbildande metod.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 29 januari, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: