Ange ditt sökord

Annons:

Vita kliande eksemblåsor

Hej!

Jag har haft stora problem med eksem och torr hud hela mitt liv. När jag var liten var det värst på fingrarna, med självsprickor och blodiga sår, men nu får jag bara någon självspricka då och då på händerna.

Nu till mitt problem: Jag har under ca ett års tid haft stora problem med eksem på stjärten och låren. Ibland har det kliat så mycket att jag rivit upp och det har börjat blöda och komma något varliknande gegg. Men jag har även fått eksem i form av blåsor lite varstans på kroppen. Ibland kliar det t ex på armen, och när jag tittar så ser det ut som ett myggbett ungefär, men det kan det ju inte vara på den här årstiden - och dessutom många på samma ställe, oftast på baken.

Jag har fått mildison och lococid av min distrikssköterska, som jag använder när det är som värst, men annars smörjer jag bara med CanoDerm morgon och kväll.

Kan jag ha psoriasis? Ingen i min familj har det, men min pappa har också haft stora problem med eksem som ung.

Tack på förhand, hoppas verkligen att ni besvarar min fråga!
/Alva 17 år.

Eksembesvär brukar ha kombinationen klåda + hudbesvär (torr och rodnad hud). Har man besvär redan sen småbarnsåldern, brukar det kunna vara sk böjveckseksem. Det brukar bli bättre upp i tonåren, men det brukar vara typiskt att det "byter plats". Från att tidigare varit mer i böjvecken är det mycket vanligt i tonåren att det gärna sitter på lårens baksidor i tonåren, och har man kvar det som vuxen sitter det då gärna som ansikts- och handeksem.
Grundbehandling är mjukgörande kräm modell Canoderm, som Du använder. Är eksemet ilsket är det bättre "att klippa till" med en stark kortisomkräm modell Elocon eller Betnovat. Har man kliat mycket kan huden ha blivit infekterad. På det sätt Du beskriver besvären tror jag Du har eksem, ej psoriasis. Har Du mycket besvär tycker jag Din husläkare ska hjälpa Dig, ffa om krämerna som Du har inte hjälper.
/ Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 7 februari, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!