Ange ditt sökord

Annons:

Vita fläckar p g a atopisk eksem?

Hej!
Jag har läst lite på tidigare frågor och misstänker vad mina problem kan bero på.
Jag är en 21-årig kille som i snart ett år har märkt små vita fläckar¨på fingrarna. Jag har en bror som har haft atopisk eksem och haft pälsdjursallergi. Min moster har astma, och min kusin mjölkallergi. Själv har jag knottrig hud, och en väldigt torr hud. Jag har inte haft några böjveckseksem, men väl en irriterad rödaktig hud med en hårrbotten som kliar ibland. Jag blir lätt röd i ansiktet, och har brännt mig ordentligt ett antal gånger. Jag har också en väldigt känslig mage.
Jag undrar om du nu vet vad detta kan bero på och vad de vita fläckarna kan vara? De har besvärat mig ganska mycket på sistone, speciellt eftersom jag inte vet vad de är för något. Jag blir glad om du besvarar min fråga!

Tack på förhand!

Hej!
Små vita fläckar är vanligen antingen vitiligo, dvs helt pigmentbortfall fläckvis, eller postinflammatorisk hypopigmentering dvs att pigmenteringen inte är normal under en period efter inflammation, tex eksem. Du kan läsa om vitiligo under dermatologens patientinformation. Torr och knottrig hud kan smörjas med mjukgörare, tex Propyless är ofta bra vid den hudtyp du beskriver eftersom propylenglykol som är en tillsats, hjälper mot jästsvamp som finns rikligt och bidrar till klådan.
För att ställa rätt diganos på fläckarna behvöer en läkare titta på dem.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: