Ange ditt sökord

Annons:

Vita fläckar

Hej!
Jag befinner mig sedan 6 månader tillbaka i Mexico och den karibiska delen och har alltså befunnit mig i sol under en mycket lång tid. For cirka 2 månader sedan så fick jag som små "bubblor på min rygg" (mm stora på en yta av ca 10 cm2). Dessa uppkom efter att jag hade dykt. Sedan blev dessa bubblor vita fläckar som under de 2 månader som gått har blivit större och större och nu har de börjat bli liknande fläckar även på bröstet och det har även börjat sprida sig nedför mina armar.
Jag har läst på er sida ang. Pityriasis versicolor och det låter som att det skulle kunna vara det?!
Jag har ju använt massor av solkrämer for att skydda min hud i solen och det senaste har jag även hållit på och smörja in med hudkräm, för att jag trott att jag skulle kunna stoppa spridningen, men nu känns det som om det skulle vara helt fel taktik och istället låta det vara torrt.
Jag kommer att återvända till Sverige inom 2 veckors tid. Låter det som om jag har fått Pityriasis versicolor? och hur skall jag hantera det tills jag kommer hem och bör jag då uppsöka en läkare?

Tack på förhand
Johanna Lidesjo

Pityriasis versicolor är en ytlig jästsvampinfektion. Där svampen sitter bildas inte ökad pigment vid solning, vilket är orsak till att ljusa fläckar uppstår om den normala huden är solbränd. I Mexico borde det finnas ketoconazol-haltigt schampoo (Fungoral, Ketoson). Man gnider in schampo 5 minuter 5 kvällar i rad så försvinner jästsvampen. Tänk på att de ljusa fläckarna kvarstår tills pigmentet jämnat ut sig.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 17 mars, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Problem med mycket förhud

Hej! Jag har väldigt mycket förhud. Dels är det svårt att använda kondom och dels svullnar den ganska ofta efter sex. Jag har kontaktat vårdcentralen om detta men de har inte kunnat ge mig något vettigt svar alls, inte ens vem som ska kontaktas. Så nu undrar jag: vad ska jag göra? Vem kontaktar jag?

Hud & Hår

Kan hund bära på människoskabb?

Kan hund bära på människoskabb? Jag undrar hur man behandlar hunden om familjen drabbats av skabb (människoskabb). Kläder ska tvättas och möbler och mattor tvättas eller vädras i flera dygn. Hur gör man med hunden? Kan den bära skabb som sedan återsmittar?

Hud & Hår

Ansiktskräm mot torr hud

Jag är en 22 årig tjej som efter många års besvär äntligen blivit av med min eländiga acne. Jag har så långt som jag kan minnas varit på jakt efter rätt hudvårdsprodukter och hittade tillslut en ansiktstvätt som funkar utmärkt för just rengöring. Problemet är bara att jag blir så torr, och därför söker jag nu en ansiktskräm. Vill helst inte använda mig utav feta ansiktskrämer, har du tips på någon tunn men återfuktande ansiktskräm?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.