Ange ditt sökord

Annons:

Vita fläckar

Hej!
Jag befinner mig sedan 6 månader tillbaka i Mexico och den karibiska delen och har alltså befunnit mig i sol under en mycket lång tid. For cirka 2 månader sedan så fick jag som små "bubblor på min rygg" (mm stora på en yta av ca 10 cm2). Dessa uppkom efter att jag hade dykt. Sedan blev dessa bubblor vita fläckar som under de 2 månader som gått har blivit större och större och nu har de börjat bli liknande fläckar även på bröstet och det har även börjat sprida sig nedför mina armar.
Jag har läst på er sida ang. Pityriasis versicolor och det låter som att det skulle kunna vara det?!
Jag har ju använt massor av solkrämer for att skydda min hud i solen och det senaste har jag även hållit på och smörja in med hudkräm, för att jag trott att jag skulle kunna stoppa spridningen, men nu känns det som om det skulle vara helt fel taktik och istället låta det vara torrt.
Jag kommer att återvända till Sverige inom 2 veckors tid. Låter det som om jag har fått Pityriasis versicolor? och hur skall jag hantera det tills jag kommer hem och bör jag då uppsöka en läkare?

Tack på förhand
Johanna Lidesjo

Pityriasis versicolor är en ytlig jästsvampinfektion. Där svampen sitter bildas inte ökad pigment vid solning, vilket är orsak till att ljusa fläckar uppstår om den normala huden är solbränd. I Mexico borde det finnas ketoconazol-haltigt schampoo (Fungoral, Ketoson). Man gnider in schampo 5 minuter 5 kvällar i rad så försvinner jästsvampen. Tänk på att de ljusa fläckarna kvarstår tills pigmentet jämnat ut sig.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 17 mars, 2003 Publicerad: 17 mars, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: