Ange ditt sökord

Annons:

Vita fläckar

Min 15-åriga dotter har sedan en utomlandsresa en massa vita prickar på ryggen. Hon brukar ha soleksem, men det brukar främst vara i ansiktet och på armar. Vintertid så är de osynliga (de är alltså i hennes egen hudfärg), men när hon solar så kommer de fram. De är sådeles inte så vita som jag antar att de bör vara vid vitligo. Första gången de vita prickarna dök upp var när hon var 12 år och hon hade fått soleksem på underarmarna. Det var på en semesterresa till Kanarieöarna. allt eftersom hon blev mindre brun så uppstod det vita prickiga områden på hennes armar med ljusare pigment än övrig hud. När så hon inte längre var brun så syntes inga spår. Förra sommaren var vi till Lanzarote. Då fick hon en massa vita prickar på ryggen. Det var ljusare prickområden mellan skulderbladen. Hon hade ingen soleksem innan. Vi har inte sett till dessa utslag sedan hennes solbränna försvunnit, men nu när solen tittar fram mellan regntunga skyar så har hon fått en svag solbränna och då har de ljusa områdena framträtt igen. Hon är i tonåren så det är jättejobbigt för henne. Jag har läst alla era besvarade frågor och hittar ingen hjälp. Vad jag förstår så ska områdena fjälla och ha en tendens till att vara brunaktigare än den omgivande huden, vintertid, om det är pityriasis versicolor. Hennes vita fläckar fjällar INTE och de är samma hudfärg som övrig hud på vintern. Så då hittade jag något som hette “idiopatisk guttat hypomelanos “. Om det skulle vara det, vet ni något om prognosen? Försvinner det eller finns det kvar för alltid?? Vad jag förstår så vet man inte varför det dyker upp???

Tacksam för svar…vet inte om frågan hamnar inom rätt område, men den är viktig för oss så jag måste försöka i alla fall.

Ljusa fläckar i huden är vanligt och kan bero på många olika orsaker. Här är några orsaker:

1/ Vid eksem och psoriasis (två vanliga hudsjukdomar) har man en ökad omsättning av huden, vilket gör att solbrännan försvinner ut med fjällen och huden blir ljusare än omgivande "normala" huden. Själva hudbesvären är dock torra och fjälliga, och behandlingen är att läka ut själva hudsjukdomen med mjukgörande kräm och/eller lokal kortisonkräm.

2/ Vid vitiligo förlorar man lokalt sitt pigment i huden och huden kan inte lokalt bli brun. Sitter oftast symmetriskt på kroppen och gärna runt kroppsöppningar, hudveck och på slitageytor.

3/ Idiopatisk guttat hypomelanos är som en utsådd av konfettistora ljusare hudområden ofta över bålen. Vanligare hos mörkhyade. Finns ingen bra behandling.

4/ Pityriasis versicolor är vanligt och är blekare hudförändringar ofta överarmar och övre delen av bålen av 50-örings storlek. Ser lite torra ut, men knappast fjällande. Kan vara blekare sommartid mot solbränd hud och som mörkare fläckar vintertid. Själv tror jag det är detta dottern lider av. Enkelt att behandla, men kan komma tillbaka. Beror på en "blekande" jästsvamp. Köp på apoteket Fungoral eller Ketosonschampo, som används för mjällbesvär. Fukta huden med vatten, gnugga in huden som är drabbad med schampot och låt sitta i under 5 minuter innan det duschas av. Görs dagligen i 5 dagar, sen gärna underhåll minst 1 gång/månad. Använd även till hårtvätt enligt förpackningen. Huden förblir fläckig tills man solar ordentligt nästa gång.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 17 juli, 2004 Publicerad: 17 juli, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: