Ange ditt sökord

Annons:

Vita fläckar

Min 15-åriga dotter har sedan en utomlandsresa en massa vita prickar på ryggen. Hon brukar ha soleksem, men det brukar främst vara i ansiktet och på armar. Vintertid så är de osynliga (de är alltså i hennes egen hudfärg), men när hon solar så kommer de fram. De är sådeles inte så vita som jag antar att de bör vara vid vitligo. Första gången de vita prickarna dök upp var när hon var 12 år och hon hade fått soleksem på underarmarna. Det var på en semesterresa till Kanarieöarna. allt eftersom hon blev mindre brun så uppstod det vita prickiga områden på hennes armar med ljusare pigment än övrig hud. När så hon inte längre var brun så syntes inga spår. Förra sommaren var vi till Lanzarote. Då fick hon en massa vita prickar på ryggen. Det var ljusare prickområden mellan skulderbladen. Hon hade ingen soleksem innan. Vi har inte sett till dessa utslag sedan hennes solbränna försvunnit, men nu när solen tittar fram mellan regntunga skyar så har hon fått en svag solbränna och då har de ljusa områdena framträtt igen. Hon är i tonåren så det är jättejobbigt för henne. Jag har läst alla era besvarade frågor och hittar ingen hjälp. Vad jag förstår så ska områdena fjälla och ha en tendens till att vara brunaktigare än den omgivande huden, vintertid, om det är pityriasis versicolor. Hennes vita fläckar fjällar INTE och de är samma hudfärg som övrig hud på vintern. Så då hittade jag något som hette "idiopatisk guttat hypomelanos ". Om det skulle vara det, vet ni något om prognosen? Försvinner det eller finns det kvar för alltid?? Vad jag förstår så vet man inte varför det dyker upp???

Tacksam för svar...vet inte om frågan hamnar inom rätt område, men den är viktig för oss så jag måste försöka i alla fall.

Ljusa fläckar i huden är vanligt och kan bero på många olika orsaker. Här är några orsaker:

1/ Vid eksem och psoriasis (två vanliga hudsjukdomar) har man en ökad omsättning av huden, vilket gör att solbrännan försvinner ut med fjällen och huden blir ljusare än omgivande "normala" huden. Själva hudbesvären är dock torra och fjälliga, och behandlingen är att läka ut själva hudsjukdomen med mjukgörande kräm och/eller lokal kortisonkräm.

2/ Vid vitiligo förlorar man lokalt sitt pigment i huden och huden kan inte lokalt bli brun. Sitter oftast symmetriskt på kroppen och gärna runt kroppsöppningar, hudveck och på slitageytor.

3/ Idiopatisk guttat hypomelanos är som en utsådd av konfettistora ljusare hudområden ofta över bålen. Vanligare hos mörkhyade. Finns ingen bra behandling.

4/ Pityriasis versicolor är vanligt och är blekare hudförändringar ofta överarmar och övre delen av bålen av 50-örings storlek. Ser lite torra ut, men knappast fjällande. Kan vara blekare sommartid mot solbränd hud och som mörkare fläckar vintertid. Själv tror jag det är detta dottern lider av. Enkelt att behandla, men kan komma tillbaka. Beror på en "blekande" jästsvamp. Köp på apoteket Fungoral eller Ketosonschampo, som används för mjällbesvär. Fukta huden med vatten, gnugga in huden som är drabbad med schampot och låt sitta i under 5 minuter innan det duschas av. Görs dagligen i 5 dagar, sen gärna underhåll minst 1 gång/månad. Använd även till hårtvätt enligt förpackningen. Huden förblir fläckig tills man solar ordentligt nästa gång.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 17 juli, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!