Ange ditt sökord

Annons:

Vita fläckar

Hej!
Jag har alltid lätt blivit brun när jag varit utomlands men nu senast när jag var utomlands blev jag inte så brun i ansiktet eller på mina armar. Jag fick även ljusare fläckar på mina överarmar och på halsen. Kan det ha något med att jag använt kortison (för mina eksem) rätt mycket innan jag åkte utomlands? Försvinner detta? Och varför tror ni inte jag blev så brun på armarna där jag inte hade vita fläckar?
Detta är jättejobbigt och jag tänker på det hela tiden.
Jag har kollat hur vitiligo ser ut men jag tycker inte det ser ut som det.
Jag hoppas ni svarar. Tack på förhand!

Hej!
Det du beskriver kan ha två orsaker: Dels kan kortisonsalvor ibland ge minskad pigmentering i behandlade områden. Dels är det vanligt att man efter eksem får sk postinflammatorisk hypopigmentering, dvs att det blir vitt på ett ställe där eksemet tidigare varit. Dessa fläckar är inte lika vita som vitiligo, eftersom det oftast finns lite pigment kvar. De är inte heller lika skarpt avgränsade mot omgivande hud, som vitiligo. Postinflammatorisk hypopigmentering brukar så småningom gå över och du kan bli brun igen.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 13 december, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: