Ange ditt sökord

Annons:

vit efter hängsmycke..

Hej!
Jag skrev till er för ca 1 vecka sen men har inte fått svar ännu, jo det är så att jag glömde kvar på mig ett guldhängsmycke när jag solade solarium för tre veckor sen och naturligtvis blir ytan under smycket en aning blekare än resten av huden..
1.Min fråga är då att hur lång tid tar det för kroppen att “neutralisera” färgskillnaden mellan den blekta o den solbrända ytan helt, vetenskapligt sett, jag har hudtyp 3.
2.Går processen snabbare om man fortsätter att sola lite regelbundet?

Tack på förhand!

Svar till signaturen undrande
jag hoppas att du nu fått svar på din fråga men jag svarar här igen.
1. Hur lång tid det tar att utjämna beror ju på hur brun huden var innan. Hudens pigmentbildande celler-melanocyterna, finns i överhudens allra nedersta lager som heter stratum basale. Vid UV-bestrålning stimuleras pigmentbildningen i dessa celler och det färdigbildade pigmentet förs sedan över på de övriga cellerna i överhuden som vandrar uppåt mot hudytan. Det tar ungefär trettio dagar att vandra upp och ytterligare trettio dagar tills dessa celler helt lossnat. Teoretiskt tar det alltså ungefär 60 dagar till en total utjämning har skett efter ett enda tillfälle av UV-bestrålning.
Utjämningen går ju snabbare om man solar några gånger till.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 23 april, 2002 Publicerad: 23 april, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: