Ange ditt sökord

Annons:

Vill komma i kontakt med hudläkare

Hej! Jag har flera olika hudåkommor. Jag har symptom som visar på ichtyos (ödlemönstrade ben och fjällande hud), lider av eksem, ständiga svampinfektioner på armar och i armhålor, samt sträv och mycket “linjerade” handflator. Eksemen och svaminfektionerna brukar ofta dyka upp samtidigt, t ex när jag ätit något jag är allergisk mot. Jag vill aldrig gå i korta kjolar eller kortärmat och det här påverkar mitt självförtroende. Har du några självbehandlingsråd att ge mig?

Har varit hos på vårdcentralen och träffat läkare, men för det mesta skriver de bara ut kortisonsalva eller pevisone (som tar slut jättefort). Har påpekat att jag skulle vilja träffa en riktigt hudläkare, men får då höra att jag inte kan göra något annat än att smörja in mig ordentligt.

Jag känner dock att jag skulle vilja undersöka ordentligt om det inte finns några alternativa behandlingsformer (t ex ljusbehandling eller medicin).

Jag har inte lust att gå till vårdcentralen mer och känna mig förnedrad och hypokondrisk. Finns det något annat sätt att komma i kontakt med hudläkare än via min vårdcentral (jag har ingen husläkare)?

Huvudregeln för de fyra hudkliniker som finns i Stockholm är att det fordras remiss. Till de flesta privatläkare men inte alla, fordras remiss. Föreslår att du i första hand tar kontakt med en privat hudspecialist.
Vad gäller ichtyos (fiskfjällssjuka) är det faktiskt så att för de allra flesta former av denna hudsjukdom användes endast mjukgörande krämer. Pröva Locobase LPL på apotek, finns receptfri och fungerar mycket bra vid ichtyos.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: