Ange ditt sökord

Annons:

Vilken typ av eksem har jag?

Jag har haft problem med eksem i flera år nu. Det började på baksidan av låren, först bara en rund torr fläck som kliade. Senare har det blivit mer. Det hjälper inte med solning, tvärtom. Det blir ofta mer irriterat och jag får bara vita fläckar på de utsatta ställena, ingen solfärg alltså. Jag har nu även lite eksem på ovansidan på handleden, lite i armvecken och några mindre torra fläckar på vaden. Fläckarna blir ofta ljusa, torra och kliar hemskt. De fjällar inte. Jag har provat både svag och lite starkare kortison, och det lindrar lite för tillfället, men mina eksem försvinner aldrig helt. De bara dyker upp på andra udda ställen. Ofta blir det som små knölar som övergår till finnar på låren bak, kanske pga cortisonkrämen? Vad ska jag göra och vad kan det vara? Jag blir tokig på allt kliande, och det kan väl inte vara nyttigt att hela tiden behöva använda stark kortison för att inte klia sönder sig.
Sara

Du har med största säkerhet Atopiskt eksem, de symtom du beskriver stämmer mycket väl med detta. Det är vanligt att det blir ljusa torra fläckar i huden efter eksemet. Läs mer om behandling av atopiskt eksem på vår hemsida och i Eksemskolan.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: