Ange ditt sökord

Annons:

Vilka möjligheter till hjälp kan en patient få som är kraftigt överviktig och har artros med kraftig smärta i fötter, knän och höft?

Vilka möjligheter till hjälp kan en patient få som är kraftigt överviktig, artros med kraftig smärta i fötter, begynnande artros med smärta i knän och höft? Patienten är inneliggande pga smärta och andningproblematik. Men får idag inte hjälp med vare sig rörelseträning eller kosthållning. Vilket för mig låter väldigt underligt. Hur skall jag gå tillväga för att rycka i rätt kanaler? Bästa hälsningar /Jörgen, 36 år

Som jag ser det i det här fallet måste man försöka att få ned vikten. Grundprincip: Energi som man tillför sig jämfört med hur mycket energi man gör sig av med! I de allra flesta fall finns det inga genvägar. Jag utgår ifrån att man gjort underökningar på exempelvis ämnesomsättningen och sköldkörtelnsfunktion. Givetvis svårt att röra sig om man har artros och smärtor i bärande leder som höfter, knä- och fotleder. Vattengymnastik kan vara utmärkt bra att börja med liksom att cykla på en testcykel till en början. Kanske bara några minuter första tiden. Sedan är det förstås beroende på hur hjärt- och lungfunktionen ser ut. Det är ju precis så som du undrar över att det måste hjälp till med kosthållning och träningsprogram som ju måste komma från kliniken där man måste se till att det blir ett samlat grepp om hela problematiken då då i de här fallen handlar om många “pusselbitar”.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Diabetes

Banta bort diabetes?

Hej! Min väninna är 70 år och har typ 2-diabetes. En bekant påstår att om man bantar försvinner diabetesen, det har hon exempel på från sin vän. Är det så "enkelt"?

Övervikt

Hur går jag ner i vikt långsiktigt?

Finns det egentligen något snabbt sätt att gå ned i vikt och stanna där? Min väninna har bestämt sig för att ta tag i både sina tränings- och matvanor och hon kommer följa ett program som tydligen ska ge snabba resultat och vara effektivt. Min första tanke var att haka på, men efter lite funderingar känns det kanske inte riktigt hållbart i längden. Därför vänder jag mig till dig och undrar hur du ser på den saken? Finns det andra sätt som du skulle rekommendera och som fungerar på lång sikt?

Övervikt

En fråga kring övervikt hos barn

Jag har två söner som är 9 och 11 år, jag är orolig att 11-åringen har börjat få osunt stor mage.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: