Ange ditt sökord

Annons:

Kan Methotrexaten vara boven i dramat?

Jag är 62 år och medicinerar med Methotrexate 6 tabl och en gång per vecka. Jag är överviktigt och väger faktiskt 98 kg till mina 168 cm. Har gått upp på senare år då jag inte mått så bra. Nu har jag slutat arbeta och har all tid i världen för att leva regelbundet dvs med måltider och rätt kost. Sedan mitten av oktober går jag varannan dag 1-1,5 timmar per dag i normalt tempo. Detta har hjälpt mot min värk och jag börjar nästan tro jag skulle kunna sluta med Methotrexate. Jag misstänker Methotrexate är anledningen till att jag inte går ner i vikt trots att jag rör mig så pass mycket. De senaste två åren har jag varit en riktig soffpotatis men jag har haft mycket värk så det har bromsat mig. Nu när jag är ledig mår jag bättre men varför i hela friden går jag inte ner i vikt. Jag förstår inte detta. Jag känner mig slankare och kläder sitter bättre men vågen visar samma. Jag tänker nog på vad jag äter och är väl insatt i kostlära så det här är för mig en gåta. Kan Methotrexaten vara boven i dramat?

Såvitt jag vet finns det inte beskrivet att Methotrexat bidrager till viktuppgång. Methotrexat ges dock vid tillfällen med ledvärk som är så uttalad att den medför en lägre grad av fysisk aktivitet. Detta kan då medföra att muskelmassan minskar och därmed minskar även viloförbränningen. Det blir då än viktigare att hålla nere kaloriintaget men i ett överflödssamhälle där de flesta av oss har en kropp dom egentligen är gjord för att överleva svält är detta ofta svårt.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Uppdaterad: 11 februari, 2010 Publicerad: 11 februari, 2010

Liknande frågor

Diabetes

Banta bort diabetes?

Hej! Min väninna är 70 år och har typ 2-diabetes. En bekant påstår att om man bantar försvinner diabetesen, det har hon exempel på från sin vän. Är det så "enkelt"?

Övervikt

Hur går jag ner i vikt långsiktigt?

Finns det egentligen något snabbt sätt att gå ned i vikt och stanna där? Min väninna har bestämt sig för att ta tag i både sina tränings- och matvanor och hon kommer följa ett program som tydligen ska ge snabba resultat och vara effektivt. Min första tanke var att haka på, men efter lite funderingar känns det kanske inte riktigt hållbart i längden. Därför vänder jag mig till dig och undrar hur du ser på den saken? Finns det andra sätt som du skulle rekommendera och som fungerar på lång sikt?

Övervikt

En fråga kring övervikt hos barn

Jag har två söner som är 9 och 11 år, jag är orolig att 11-åringen har börjat få osunt stor mage.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: