Viktnedgång tar tid

Viktnedgång tar tid

Viktnedgång tar tid

Kv: Jag tycker att jag gör allt för att gå ner i vikt. Jag motionerar, jag äter regelbundet, har slutat äta en massa onyttigt som tex godis och hamburgare, pizza osv. och jag äter istället frukt. Men hur jag än gör går jag inte ner i vikt. Vad ska jag göra?
Forumdoktor Per Åke Lagerbäck svarar:
Om du har slutat äta en massa onyttigt som pizza och godis kommer du att gå ned i vikt!
Men viktuppgång under lång tid försvinner inte på kort tid utan en stor insats.

Du skriver inte hur snabb din viktuppgång varit, men om jag anatr att du gått upp fem kg/år i fem år har du en övervikt på 25 kg. Mycket förenklat har du då ätit 100 kcal för mycket varje dag. Om detta motsvaras av den mängd pizza och godis du ätit extra tidigare, kommer du nu att gå ned 4 hg i månaden. Många anser att det inte märks på vågen, vilket stämmer från början, då variationer i vätskeansamling och tid i menstruationscykeln kan göra att det svänger fram och tillbaka. Men faktum är att viktnedgången är lika snabb som viktuppgången varit...

Om du nu istället också ökat motionen och äter nyttigare (sannolikt står pizza och godis för mer än 100kcal/dag?) och regelbundet, så att du får ett underskott som är 500% större än ditt tidigare (mitt påhittade tal), kommer du gå ned 5 hg/vecka.
Det är en ganska optimal viktnedgång, som kanske inte heller märks från början. men det ger en viktnedgång på 25 kilo på ett år.

Det är mer komplicerat än så, då det blir allt svårare att få ett negativt underskott på 500 kcal per dag allt eftersom kroppen blir lättare (att bära en ryggsäck med 25 kg ger mer energiutgift än att promenera med ryggsäck på 10 kg)

En annan sak som från början gör att det kan se ut som att det står stilla på vågen, är att du genom träning och kost bygger muskler, som kompenserar den viktnedgång, som faktiskt sker. Du märker detta genom måttband eller på klädstorlekar. Är detta fallet för dig, är det jättebra. Ökad muskelmassa ger ökad basalförbränning och gör det lättare att gå ned långsiktigt i vikt, då det balanserar upp att "ryggsäcken blir lättare"

Teman: 
 

Veckans fråga

Har du drabbats av influensan än i år?

Nyhetsbrev

E-postadress