Ange ditt sökord

Annons:

Vattenallergi?

Hej!
Jag vet inte om ni kan besvara denna fråga, men jag chansar. Sedan nästa 10 år tillbaka har jag perioder då jag på händer och fötter ömsar skinn. Dvs skinnflagor lossnar, framförallt om jag är i kontakt med vatten, och jag kan dra bort och pilla hur mycket och länge som helst. Jag har aldrig ont av detta. Det kliar inte och blir heller inte rött. En period kan hålla på mellan 3-6 veckor. För länge sedan sökte jag för detta och fick till svar att det var någon slags kontaktallergi i förhållande till vatten. Men jag får det även när jag inte är mycket i vatten. Fick salvor jag skulle smörja med, hade bomullshandska på mig m.m. Det hjälpte inte. Vid ett andra läkarbesök på hudspecialistavd i Malmö fick jag bara höra att de aldrig hört talas om det och så var det inget mer med det. Hittills har jag inte stött på något som har detta….vilket känns konstigt. Vad är det? Hur uppkommer det? Hur blir jag kvitt det? Går det i arv?
MVH
Alexandra

Hej! Det finns faktiskt ett tillstånd med ett slags "kontaktallergi" mot vatten, man kan då få små kliande nässelutslag vid vattenkontakt. Eftersom det oftare händer vid dusch än vid bad, diskuteras det om det är när vattnet slår på huden, eller själva vattnet, som ger utslagen.
I ditt fall kan det inte handla om urticaria eftersom huden aldrig lossar då. Den troligaste förklaringen är att detta ändå rör sig om någon form av eksem. Du bör visa upp det för en hudspecialist när det är besvärligt, då går det antagligen att göra en bättre bedöming än man kan bara av din beskrivning. Utifrån en sådan bedömning kan man också eventellt föreslå åtgärd, bedöma ev ärftlighet och vad det kommer av.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 15 oktober, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: