Ange ditt sökord

Annons:

Variga bröstvårtor

Hej, jag har ett enormt problem. Sedan mer än ett halvår tillbaka har jag haft en fruktansvärd klåda på vårtgården och bröstvårtan, därav små sår som rinner. På något sätt läkte den vänstra bröstvårtan i våras medan den högra fortfarande är oläkt. Kan det vara farligt att gå runt med det här, med tanke på att det rinner från dem? Hur sjutton får jag det att läka? Jag har provat med alsolspritskompress, och att lägga en bit papper i bh:n för att absorbera vätskan/varet. Jag har enorma problem, får det inte att läka helt enkelt, vad ska jag göra? Problemet är inte att jag kliar sönder såren, jag rör inte, men det läker inte i allafall. Jag är 16 år. Snälla, hjälp!

Har man ett eksem som vätskar sig har det sannolikt "bitit sig fast" några bakterier i såret, som underhåller eksemet. Du kan pröva med Cortimyk alt Daktacortkräm från Apoteket (svag kortison + bakterie/svamp-hämmande kräm) och smörja 2 gånger dagligen i 1-2 veckor. Blir Du bra/bättre ska Du inte sluta tvärt utan successivt glesa ut behandlingen och sen smörja 1 gång/dag - varannan dag - och eftersom Du haft besvär så länge gärna underhåll 2 gånger i veckan i nån månad. Märker Du ingen som helst bättring på 2 veckor, bör Du söka Din vårdcentral/husläkare för hjälp och bedömning och kanske en bakteriodling från såren.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: