Ange ditt sökord

Annons:

Varför vet man så lite om mjäll?

Hej, jag lider av mjällproblem sen jag var 22 vilket blir 8 år nu och behandlar detta genom att som dom flesta köpa mjällschampoo med selensulfid som verksam substans. (Head&Shoulders) Det funkar ju hyggligt så länge jag använder det dagligen men så fort jag slutar använda schampoot så kommer det ju tillbaka. Det är ju inte så kul att känna att man kanske måste vara slav under ett mjällschampoo resten av livet. När jag letar efter information på internet så får jag tvetydiga svar som att det är antingen en eksem eller en svamp som uppkommer genom ärftliga faktorer eller stress mm. Är det så att man inte riktigt vet vad som orsakar mjäll (Seborroiskt eksem) eller finns det olika typer av mjäll där man vet mer av vad som orsakar problemen. Det verkar som om behandlingsmetoderna varierar från selensulfid till kortison med svavel eller svamdödande medel och olika typer av oljer att smörja in sig med.

Här klickar logiken lite för mig. Hur kan man få svamp av att bli stressad eller hur kan svamp bli ärftligt? Hur kommer det sig att när jag badar i saltvatten så läker det sig rätt bra. Beror detta på saltet eller solen? Jag tycker det känns som om saltet hjälper till. Är inte salt uttorkande och i så fall en motsats till behandlingen med oljan?

Skulle det hjälpa att raka av allt hår på huvudet?

Varför vet man så lite om mjäll och orsaken till det när man dagligen ser reklam om detta på tv. Är mjälleksem ett problem som har uppkommit nu det sista årtiondet eller har det alltid funnits och kommer man någonsin att bli av med problemet för alltid dvs att det inte återkommer så fort man slutar använda mjällschampoo?

Mjälleksem eller som det även heter seborroiskt eksem (seborré), beror på en bakomliggande jästsvamp. Denna jästsvamp har ca 70-90% av de vuxna i hårbotten och tillhör hudens normala flora av bakterier och mikroorganismer. När svampen tillväxer i antal och ifall man är känslig ger det en eksemretning i hårbotten och man får sitt mjälleksem. Många brukar bli sämre under vintern när man använder hårbeklädnad eller ifall man är "nedkörd".
Behandlingen inriktar sig på att försöka reducera/ta död på svampen o/e dämpa själva eksemretningen. De vanligaste schampon "på stan" innehåller selendisulfid, som hämmar svampen. Bättre och effektivare är de schampon som bekämpar själva svampen, som t.ex Fungoral eller Ketoson, som kan köpas receptfritt på apoteket. Skulle inte detta vara tillräckligt, behöver man lägga till en kortisonlösning (behövs läkarrecept).
Skulle inte detta fungera, ska man naturligtvis omvärdera diagnosen - Du kanske lider av nåt annat? Be nästa gång en distrikts- eller hudläkare titta i hårbotten.
Lycka till, Anders.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 30 juni, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: