Ange ditt sökord

Annons:

Varför vet man så lite om mjäll?

Hej, jag lider av mjällproblem sen jag var 22 vilket blir 8 år nu och behandlar detta genom att som dom flesta köpa mjällschampoo med selensulfid som verksam substans. (Head&Shoulders) Det funkar ju hyggligt så länge jag använder det dagligen men så fort jag slutar använda schampoot så kommer det ju tillbaka. Det är ju inte så kul att känna att man kanske måste vara slav under ett mjällschampoo resten av livet. När jag letar efter information på internet så får jag tvetydiga svar som att det är antingen en eksem eller en svamp som uppkommer genom ärftliga faktorer eller stress mm. Är det så att man inte riktigt vet vad som orsakar mjäll (Seborroiskt eksem) eller finns det olika typer av mjäll där man vet mer av vad som orsakar problemen. Det verkar som om behandlingsmetoderna varierar från selensulfid till kortison med svavel eller svamdödande medel och olika typer av oljer att smörja in sig med.

Här klickar logiken lite för mig. Hur kan man få svamp av att bli stressad eller hur kan svamp bli ärftligt? Hur kommer det sig att när jag badar i saltvatten så läker det sig rätt bra. Beror detta på saltet eller solen? Jag tycker det känns som om saltet hjälper till. Är inte salt uttorkande och i så fall en motsats till behandlingen med oljan?

Skulle det hjälpa att raka av allt hår på huvudet?

Varför vet man så lite om mjäll och orsaken till det när man dagligen ser reklam om detta på tv. Är mjälleksem ett problem som har uppkommit nu det sista årtiondet eller har det alltid funnits och kommer man någonsin att bli av med problemet för alltid dvs att det inte återkommer så fort man slutar använda mjällschampoo?

Mjälleksem eller som det även heter seborroiskt eksem (seborré), beror på en bakomliggande jästsvamp. Denna jästsvamp har ca 70-90% av de vuxna i hårbotten och tillhör hudens normala flora av bakterier och mikroorganismer. När svampen tillväxer i antal och ifall man är känslig ger det en eksemretning i hårbotten och man får sitt mjälleksem. Många brukar bli sämre under vintern när man använder hårbeklädnad eller ifall man är "nedkörd".
Behandlingen inriktar sig på att försöka reducera/ta död på svampen o/e dämpa själva eksemretningen. De vanligaste schampon "på stan" innehåller selendisulfid, som hämmar svampen. Bättre och effektivare är de schampon som bekämpar själva svampen, som t.ex Fungoral eller Ketoson, som kan köpas receptfritt på apoteket. Skulle inte detta vara tillräckligt, behöver man lägga till en kortisonlösning (behövs läkarrecept).
Skulle inte detta fungera, ska man naturligtvis omvärdera diagnosen - Du kanske lider av nåt annat? Be nästa gång en distrikts- eller hudläkare titta i hårbotten.
Lycka till, Anders.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 30 juni, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!