Ange ditt sökord

Annons:

Varför kliar det?

Hej Ylva! Jag är en kvinna på 46 år som fått fruktansvärt irriterande klåda endast på höger underarm. Det har hållit på i ca 3 veckor nu. Jag har uteslutit sköljmedel i tvätten och slutat ta extravitaminerna. I övrigt äter jag inga mediciner och använder bara bomullskläder. Jag undrar – kan det vara psykiskt? Vi har nämligen en hund som börjar blir gammal och lite besvärlig, detta är särskilt för mig hemskt jobbigt eftersom det är mig han går till och gnäller hela tiden. Kan detta alltså uppkomma beroende på en typ av "stress"? Mycket tacksam för svar!

Svar till Lena R
Syns det några utslag på höger arm som kliar, eller ser huden normal ut när du börjar klia? Om det syns några utslag innan du kliar finns det flera olika hudsjukdomar att tänka på såsom eksem eller nässelutslag. Om det inte finns några utslag innan kan det vara att huden är torr. jag tror inte att en så lokaliserad klåda kan orsakas av stress men symtomen kan förvärras. Pröva att smörja med mjukgörande till exempel Caress och se om det hjälper.
Kan det vara så att hunden har mjäll-kvalster? Om du klappar honom mycket( med höger hand) kan du få klåda på armen av dessa kvalster som finns i hundens päls. Be en veterinär undersöka pälsen.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: