Ange ditt sökord

Annons:

Varför fungerar inte medicinen, undrar Kicki (30), som tidigare gick på psykologsamtal för att hon kände sig så nedstämd:

Nu har jag fått kontakt med en privat bildterapeut som jag pratat med ett par gånger med början för ett år sedan. Jag träffar henne inte så ofta men har ett dagligt personligt stöd av en kontakt inom kyrkan. Trots att jag ätit Efexor i ett år, en på morgonen och två på kvällen, känner jag sådan apati och likgiltighet för allt. Jag borde göra saker (vardagliga saker) men gör det inte. Jag jobbar halvtid och känner mig ständigt trött. Känner mig negativ och är därför rädd att förlora den personliga kontakt jag har med kvinnan i kyrkan, rädd för att hon ska tröttna på mig. Ibland kan jag få riktiga energikickar och sätter igång att städa och feja och göra sånt som jag förut släppt. Men bara i ett par timmar. Vad är det för fel på mig? Varför fungerar inte medicinen?

Skrivet av Christer Hjortsberg...
Jag tror inte att det är fel på din medicinering. De besvär som gör dig olustig och trött ligger sannolikt på ett annat plan. Många människor brottas med s.k existentiella besvär, dvs bekymmer hur vi skall leva vårt liv och känna att vi är tillfreds med oss själva.

Ofta leder samtal med psykolog till att blottlägga dessa bekymmer och detta kan då leda till att vi löser våra bekymmer. Men inte sällan blir dessa samtal bara en tröst för stunden och vi står där lika oförmögna som tidigare med att ta itu med våra livsproblem.
Fundera på vad du verkligen vill med ditt liv och om du inte kan genomföra förändringar innan livet har passerat och du bara levt med lång vånda och otillfredsställelse.
Livet är tyvärr lite för kort för att inte ta tag i och det går ju heller inte i repris.

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 7 maj, 2008

Liknande frågor

Kroppstemperaturen påverkar måendet

Jag har problem med min kroppstemperatur. Jag svettas väldigt mycket, speciellt i armhålorna. Men det skiljer sig från dag till dag. Vissa dagar är fruktansvärda (då hjälper inte ens absolut torr) och andra dagar har jag inga besvär alls. Från några månader tillbaka blir jag så varm på kvällarna. Blir röd i ansiktet och känner mig mycket trött utan feber men jag känner mig sjuk varje kväll. Nattetid brukar jag svettas mycket. Har dåligt med energi dygnet runt. Det känns som mina svettningar går hand i hand med hur jag mår på kvällarna. Vad kan detta vara?

Depression & Ångest

Jag känner mig nere under hösten

Jag är en person som alltid känner mig nere under hösten, och upplever att jag blir tröttare och mer nedstämd än vanligt. I höst tänkte jag därför se om jag kan ta vitaminer eller tillskott som är receptfria och naturliga för att få lite mer energi? Jag är 64 år och frisk i allmänhet så tar inga andra läkemedel!

Deprimerad och vill ha hjälp

En längre period har jag känt mig väldigt nere och varit ledsen varje dag. Mina tårar kommer hela tiden och jag sover knappt och äter ungefär en måltid per dag. Känner att jag är inne i en depression. Går knappt utanför dörren. Känner att jag behöver hjälp men vet inte vad jag ska söka för hjälp. Var ska jag börja? Vänliga hälsningar, Sara, 25 år

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: