Ange ditt sökord

Annons:

Signaturen “Orkar inte mer” (kvinna 48) har en son som är 27 och som är beroende av Iktorivil (ett dämpande medel) samt även andra droger:

Han får medicinen utskriven av läkare på en öppenvårdsklinik trots att han missbrukar. Han har ingen säskild diagnos förutom störd impulskontroll, vilket även kan uppstå av drogmissbruk har jag läst mig till. situationen är att han inte har fått någon terapeutisk behandling alls under minst tre år, bara stödsmta ca 4-5 vecka samt förskrivning av Iktorivil som är ett beroendeframkallande narkotiskt preparat som är till för epilepsi. Min son har inte epilepsi. Det finns heller inga andra störningar i hjärnan har man konstaterat efter EEG. Så min fråga är då om inte läkaren har någon skyldighet att hjälpa sin patient på något sätt för att han skall kunna bli drogfri och därmed kunna påbörja ett eventuellt tillfrisknande. Han har inte erbjudits någon nertrappning eller på annat sätt få stöd för att bli drogfri trots envisa påstötningar från min sida. Min uppfattning är att psykiatrin hjälper min son att knarka ihjäl sig. Jag som förälder få också ta allaggressivitet och alla andra smällar som ett missbruk för med sig. Pga detta har jag själv blivit sjuk i stress, panikångest och flera kroppsliga symtom. Men ingen hjälp finns att få.

Skrivet av Christer Hjortsberg...
Behandlingen av patienter med ett tidigare MISSBRUK är ofta mycket SVÅRA att genomföra. Iktorivil i behandlingen av patienter med missbruk har ingenting med epilepsi att göra utan utgör i stället ett ”dämpande” medel för att ge ökad kontroll över oro och aggression.

Tanken att han genom utsättning av medicineringen kan bli ”drogfri” och tillfriskna är tyvärr inte helt korrekt. Behandlingen går istället ut på att under medicinering ge patienten möjlighet till att successivt få ökad kontroll över sitt missbruksbeteende med samtalsterapi och socialt stöd.

MEDICINERINGEN med Iktorivil är alltså inte ORSAKEN till din sons besvär – utan bara ETT led i en behandling för att hjälpa din son. Tala med hans läkare så att du och kliniken får en SAMSYN i hur en behandling skall gynna honom. Annars drar ni bara åt olika håll och det kan bara leda till skada för din son.

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 7 maj, 2008

Liknande frågor

Kroppstemperaturen påverkar måendet

Jag har problem med min kroppstemperatur. Jag svettas väldigt mycket, speciellt i armhålorna. Men det skiljer sig från dag till dag. Vissa dagar är fruktansvärda (då hjälper inte ens absolut torr) och andra dagar har jag inga besvär alls. Från några månader tillbaka blir jag så varm på kvällarna. Blir röd i ansiktet och känner mig mycket trött utan feber men jag känner mig sjuk varje kväll. Nattetid brukar jag svettas mycket. Har dåligt med energi dygnet runt. Det känns som mina svettningar går hand i hand med hur jag mår på kvällarna. Vad kan detta vara?

Depression & Ångest

Jag känner mig nere under hösten

Jag är en person som alltid känner mig nere under hösten, och upplever att jag blir tröttare och mer nedstämd än vanligt. I höst tänkte jag därför se om jag kan ta vitaminer eller tillskott som är receptfria och naturliga för att få lite mer energi? Jag är 64 år och frisk i allmänhet så tar inga andra läkemedel!

Deprimerad och vill ha hjälp

En längre period har jag känt mig väldigt nere och varit ledsen varje dag. Mina tårar kommer hela tiden och jag sover knappt och äter ungefär en måltid per dag. Känner att jag är inne i en depression. Går knappt utanför dörren. Känner att jag behöver hjälp men vet inte vad jag ska söka för hjälp. Var ska jag börja? Vänliga hälsningar, Sara, 25 år

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: