Ange ditt sökord

Annons:

“Orolig mamma” (53) har en dotter som fått Zyprexa sedan 20 september. Hon var uppe i 30 mg/dag i ca fyra veckor:

Då ringde vi och berättade om alla biverkningar och nu är dosen 20 mg och ska sänkas till 10 mg och sedan vet jag inte. Min dotter har Tinnitus; hon hör sin puls och besväras mycket av det. Hon hade så svår ångest för ljudet i somras att hon fick lägga in sig på sjukhus. Eftersom hon inte har någon hörselnedsättning och enligt psykiatern var på gränsen till psykos samt var så fixerad vid ljudet när hon lades in, tror han att hon lider av vanförställningar. Min fråga är hur länge det ska ta innan "vanförställningen" försvinner? Hon får inget svar av läkaren och hon har många biverkningar. Det värsta är att hon fått minnesstörningar, att hon darrar, har ryckningar i ansiktet och är så inåtvänd.

Andra biverkningar är oönskad viktuppgång, förstoppning och att pulserandet i öronen snarast blivit högre. Läkaren säger att hon får den bästa medicinen och att man inte kan säga när ljudet försvinner: "Man kan väl inte säga till en som lär sig spela piano hur lång tid det ska ta." Hur länge ska det ta innan man säger att hon kanske inte får rätt behandling?

Skrivet av Christer Hjortsberg...
Du beskriver en allvarlig och djupgående störning hos din dotter. Denna kan vara mycket svår att bryta och medicinering löser ju inte alla problem utan skapar även betydande biverkningar och andra bekymmer (t.ex viktuppgång och magbesvär). Det som dessutom kommer att krävas för att kunna hjälpa din dotter är att hon får stöd och hjälp av att vistas i en miljö som skapar trygghet och struktur för henne. Det kan betyda att hon i längre perioder kan behöva vistas på ett sjukhus eller behandlingsinstitut för att koppla bort omgivningen och låta kroppen och själen få ro och vila så att hennes störningar kan läka ut.

Detta kommer tyvärr att kräva både tid och tålamod och jag förstår att ni som föräldrar vill kunna se resultat - och om detta inte kan ske är det lätt att misströsta. Jag tror emellertid att denna typ av störning så småningom kan komma i balans och jag kan hoppas bara att ni har tålamod och den uthållighet som krävs för att klara er igenom den långa och tunga process som ni har framför er.

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 7 maj, 2008

Liknande frågor

Kroppstemperaturen påverkar måendet

Jag har problem med min kroppstemperatur. Jag svettas väldigt mycket, speciellt i armhålorna. Men det skiljer sig från dag till dag. Vissa dagar är fruktansvärda (då hjälper inte ens absolut torr) och andra dagar har jag inga besvär alls. Från några månader tillbaka blir jag så varm på kvällarna. Blir röd i ansiktet och känner mig mycket trött utan feber men jag känner mig sjuk varje kväll. Nattetid brukar jag svettas mycket. Har dåligt med energi dygnet runt. Det känns som mina svettningar går hand i hand med hur jag mår på kvällarna. Vad kan detta vara?

Depression & Ångest

Jag känner mig nere under hösten

Jag är en person som alltid känner mig nere under hösten, och upplever att jag blir tröttare och mer nedstämd än vanligt. I höst tänkte jag därför se om jag kan ta vitaminer eller tillskott som är receptfria och naturliga för att få lite mer energi? Jag är 64 år och frisk i allmänhet så tar inga andra läkemedel!

Deprimerad och vill ha hjälp

En längre period har jag känt mig väldigt nere och varit ledsen varje dag. Mina tårar kommer hela tiden och jag sover knappt och äter ungefär en måltid per dag. Känner att jag är inne i en depression. Går knappt utanför dörren. Känner att jag behöver hjälp men vet inte vad jag ska söka för hjälp. Var ska jag börja? Vänliga hälsningar, Sara, 25 år

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: