Ange ditt sökord

Annons:

Signaturen ”Dotter” undrar över sin mamma (63), som har ätit Anafranil (antidepressivt medel red.anm) i 30 år:

Hon har långsamt trappat ut dom och har varit helt utan i fyra månader. Hur länge och vad för slags abstinens får man? Hon fryser i skinnet, är trött, har värmekänslor i huden och känner sig vissen. Detta kommer och går, ibland svårare ibland lättare. Hur länge måste hon kämpa?

Skrivet av Christer Hjortsberg...
Abstinens försvinner vanligtvis inom 4- 6 veckor. Har hon ”besvär” kvar är detta sannolikt istället ett uttryck för att de orsaker som ursprungligen ledde till medicineringen finns kvar. Under alla dessa år har medicinen hållit besvären nere och nu återkommer de sannolikt igen. Din mamma mår sannolikt BÄTTRE på att ha en medicinering i botten – men hon borde nog också få psykoterapi som stöd och hjälp för att klara sig framöver. Tala med hennes läkare. All medicinering är ju inte av ondo. Många människor mår faktiskt riktigt bra på en behandling som är väl genomtänkt och genomförd.

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 7 maj, 2008

Liknande frågor

Kroppstemperaturen påverkar måendet

Jag har problem med min kroppstemperatur. Jag svettas väldigt mycket, speciellt i armhålorna. Men det skiljer sig från dag till dag. Vissa dagar är fruktansvärda (då hjälper inte ens absolut torr) och andra dagar har jag inga besvär alls. Från några månader tillbaka blir jag så varm på kvällarna. Blir röd i ansiktet och känner mig mycket trött utan feber men jag känner mig sjuk varje kväll. Nattetid brukar jag svettas mycket. Har dåligt med energi dygnet runt. Det känns som mina svettningar går hand i hand med hur jag mår på kvällarna. Vad kan detta vara?

Depression & Ångest

Jag känner mig nere under hösten

Jag är en person som alltid känner mig nere under hösten, och upplever att jag blir tröttare och mer nedstämd än vanligt. I höst tänkte jag därför se om jag kan ta vitaminer eller tillskott som är receptfria och naturliga för att få lite mer energi? Jag är 64 år och frisk i allmänhet så tar inga andra läkemedel!

Deprimerad och vill ha hjälp

En längre period har jag känt mig väldigt nere och varit ledsen varje dag. Mina tårar kommer hela tiden och jag sover knappt och äter ungefär en måltid per dag. Känner att jag är inne i en depression. Går knappt utanför dörren. Känner att jag behöver hjälp men vet inte vad jag ska söka för hjälp. Var ska jag börja? Vänliga hälsningar, Sara, 25 år

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: