Ange ditt sökord

Annons:

Varför försvinner inte min mjäll?

Hej. Jag har sedan två år tillbaka har grova problem med mjäll i håret. Tidigare har det funkat med Fungoral mjällschampo fast för ca. 8 månader sedan blev mjällen värre och nu går det inte bort alls. Jag har för 5 månader sedan fått Elocon utskrivet, som skulle hjälpa mot hårbotteneksem och använde det i två månader, men utan några resultat. Jag ringde till läkaren och sa detta och hon ville inte skriva remiss till sjukhuset för hon tyckte inte det var ngt akut. Men jo det är det tycker jag. När jag använder fungoral så blir det mer mjäll och inget verkar hjälpa just nu. Jag använde ett tag 5% salicylolja men det hjälpte inte heller. Det gjorde mig mjällfri i två dagar men sedan kom den kraftiga mjällen tillbaka. (Jag har sökt igenom forumet men har inte hittat ngn som har lika grova besvär som jag. Jag blir tvungen att ha på mig keps i skolan för att dölja min mjäll och jag mår psykiskt dåligt då jag hela tiden måste se mig för på mina axlar så att det inte ligger ett lager av mjäll på tröjan. Jag kan dra fingrana genom håret en hel dag och det slutar ändå inte att "snöa".) Har ni några bra tips?

Hej!
Elocon brukar fungera bra vid hårbotteneksem och mjäll. Däremot måste man ha realistiska förväntningar på hur länge det fungerar, boten är inte permanent utan fjällningen brukar komma tillbaka. Det schema vi brukar rekommendera är dagligen första veckan, därefter 1-2 ggr per vecka som underhållsbehandling. Det kan vara en fördel att använda något milt schampo istället för eller varvat med Fungoral under behandlingen med Elocon, så att inte hårbotten blir för uttorkad. Salicylolja är ju ganska jobbigt att använda eftersom det är fett, föreslår istället att du ber din läkare att skriva ut salicyl i Decubal kräm, som är vattenlösligt. Denna behandling är bara till för att avfjälla (om man har tjocka fjällkakor i hårbotten) och därefter ska kortisonbehandlingen göras.
Om du har gjort som jag beskriver, finns anledning att be om remiss till hudläkare.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 30 april, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!